Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty čínské kuchyně

Nejlepší recepty čínské kuchyně

Křupavá a křehká kachna, kuře podivuhodné chuti nebo smažené rýžové nudle - to jsou jídla, která velmi dobře známe z čínských bister a restaurací fungujících v České republice. Pravá čínská kuchyně je ale neskutečně rozmanitá. Čína je totiž velká země a každý region má na stole rád něco jiného. Kuchaři z různých koutů Číny se rozcházejí jak v surovinách, které používají, tak ve stylu přípravy jídel.

Tak například slavnou pekingskou kachnu byste si dali především na severu Číny a možná vás překvapí, že by vám k ní nedali rýži, ale nudle. Sečuánská kuchyně je bohatá na kuřecí a hovězí maso a je hodně pikantní a kořeněná. Naopak kuchyně šanghajská nabízí sladkokyselé, jemné chutě a především věhlasné knedlíčky dim sum. Plněné taštičky z rýžové mouky se pomalu, ale jistě dostávají i k nám a ve velkých městech fungují restaurace zaměřené pouze na ně. Dim sum se plní směsí masa nebo hub a bylinek. Dále se vaří na páře a následně se mohou, ale nemusí osmažit.

Na jihu Číny hodně vaří z ryb, mořských plodů, milují také tofu a obecně fandí vegetariánskému jídelníčku. V oblasti Sin-ťiang žijí především muslimové, což se samozřejmě na místní kuchyni také odráží; nejkonzumovanějším masem je zde skopové. Jídla z woku, která máme nejraději my Evropané a která zahrnují zmiňované smažené nudle, smaženou rýží a další přísady, patří pro změnu do kantonské kuchyně.

Je toho opravdu hodně, ale ať už si vyberete cokoliv, určitě nebudete zklamáni!

 

Více

Co je typické pro čínskou kuchyni?

Čínská kuchyně má mnoho rozmanitých chutí a ingrediencí, které se liší v závislosti na regionu. Mezi nejoblíbenější ingredience patří rýže, česnek, chilli, sójové omáčky, rostlinný olej, cibule, sladké brambory, houby a čerstvá zelenina. Pro čínskou kuchyni jsou je typické časté používání různých druhů masa a mořských plodů. Typické čínské pokrmy jsou známé svou výraznou chutí, jako je kyselost, sladkost, slanost a pálivost. Mnohé recepty se spoléhají na rychlost přípravy, ať už jde o smažení, vaření, dušení či pečení. Kromě toho lze některé pokrmy upravit i s majonézou, bylinkami, česnekem a cibulí. Pro čínskou kuchyni jsou také typické polévky a nudle.

Co jedí Čínani?

Číňané si potrpí na vyváženou stravu. Je to spojeno s bohatou čínskou kuchyní a pestrou škálou používaných ingrediencí. Hlavní jídlo se obvykle skládá z rýže nebo jiných obilovin, masa, ryb, mořskými plody a zeleniny. Mezi populární čínské pokrmy patří Kung-pao, Pchin-jinem, Pekingská kachna a další. Velmi populární jsou zákusky, jako je čínský zmrzlý jogurt či čínské ořechové koláče.

Co se pije v Číně?

Čína je země plná rozmanitých nápojů, které se liší dle regionu. Nejčastěji se v Číně pije čaj, který je součástí čínské kultury. Čaj se obvykle pije bez přísad, jako je cukr, mléko a podobně. V poslední době jsou v Číně populární i západní nápoje, jako whisky, koňak, pivo a víno, stejně jako tradiční mao-tchaj, což je čínská pálenka.

Jaké koření a zelenina se dává do číny?

Do číny se hodí velká spousta ingrediencí i koření. Mezi oblíbená koření patří anýz, badyán, česnek, fenykl, citronová kůra, chilli, hřebíček, kari zázvor a další. Ze zeleniny se do číny používá cibule, paprika, mrkev, cuketa, pórek a další.

1 2 3 6