Pálivá jídla - nejlepší recepty pro peklo na jazyku
Když se zakousneme do chilli papričky, zhruba po dvou vteřinách máme pocit, že nám doslova hoří ústa. Pálivá chuť je pro někoho nesnesitelná, druhý ji zbožňuje. Dokonce se pořádají i různé soutěže v pojídání nejpálivějších omáček, křidýlek a dalších jídel, kam se pálivost hodí. Zajímavé je, že pálivá chuť vlastně neexistuje. Oficiálně známe chutí pět; slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami. Pálivosti v naší puse je kombinací pocitu horka a bolesti vyvolané látkou zvanou kapsaicin.
Ten totiž funguje jako obranný mechanismus u některých rostlin - včetně chilli papričky. Kapsaicin u všech savců při dotyku způsobuje pocit pálení. Zároveň kapsaicin v ústech působí na receptory vnímající teplo, nikoliv na chuťové pohárky. Proto se při konzumaci hodně ostrého pokrmu můžeme i pořádně zapotit a pojídání pálivých jídel se tak dá označit za téměř adrenalinový sport!
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Škvarková pomazánka netradičně: Přidáním chilli a česneku dostane říz, zakysaná smetana zase dodá jemnost
Z kulinární historie: Čínská kuchyně má 18 tisíc let dlouho tradici, ale rajčata a pro ni typické chilli papričky přinesli až Evropané
Slupky od melounu nevyhazujte. Dá se z nich takhle snadno připravit lahodný džem