Můžete koronavirus opravdu chytit z jídla? Známe fakta!
15. 12. 2020 Životní styl
Při probíhající pandemii koronaviru určitě nejednoho z nás napadlo, jestli se kvůli jídlu nakoupeném v supermarketu či objednaném rozvážkou můžeme covid-19 nakazit. Jak to vlastně je? A co případně dělat při nákupech ve velkých obchodech, abychom se covidu vyhnuli?
Koronavirus se šíří hlavně kapénkami
V první řadě je třeba zdůraznit, že experti neznají žádný přímý důkaz přenosu koronaviru z jídla na člověka. To potvrdil profesor a odborník na bezpečnost jídla Univerzity v Severní Karolíně Benjamin Chapman. Stále ještě ale nevíme o koronaviru dostatečné množství informací, abychom byli schopni podchytit všechny cesty jeho šíření. To, co ovšem víme jistě, je fakt, že onemocnění se šíří v zásadě z člověka na člověka, a to při kašlání, mluvení a dalších činnostech, jež umožňují šíření kapénkové infekce. Proto ostatně nosíme roušky v místech, kde je velká koncentrace osob. Ačkoli se koronavirus teoreticky může šířit dotknutím se kontaminovaného povrchu a posléze očí nebo nosu, nejde dle americké CDC o hlavní způsob přenosu. Přesto se doporučuje co nejčastěji si dezinfikovat a umývat ruce.
Mohlo by vás zajímat
Proč je jídlo malým rizikem?
Je víc faktorů, díky kterým je přenos SARS-CoV-2 přes jídlo méně pravděpodobný, i když osoba manipulující s jídlem koronavir má, nebo jsou bacily koronaviru přítomné na jídle. Přísná kritéria pro bezpečnost v potravinářském průmyslu a prevenci různých onemocnění existovala ještě před vypuknutím pandemie. Ti, kdo s potravinami jakkoliv manipulují, si často musejí mýt ruce, povrchy fabrik jsou čištěny dezinfekcí a potraviny se vaří na určitou teplotu, což pravděpodobnost, že bacil na jídle přežije, rapidně snižuje. Dalším faktorem je sám virus. Nedokáže přežít dlouhé týdny na povrchu a pro množení potřebuje hostitele. Na rozdíl od bakterií není schopen přežít v potravinách, tudíž koncentrace viru na kontaminované potravině by s postupem času spíše klesala.
Mohlo by vás zajímat
Tipy na bezpečné nakupování jídla
I když je pravděpodobnost přenosu koronaviru z jídla na člověka spíše nízká, tady je několik kroků pro ještě snížení nebezpečí.
Nákupy v supermarketech:
- Ať už je krize nebo ne, vždy je dobrý nápad nebalené potraviny doma omýt vodou od nečistot
- Rozhodně nemyjte jídlo mýdlem a prostředky na mytí rukou
- Pokud máte obavu z přenosu viru přes obal, po manipulaci s ním si umyjte ruce
- Máte-li máte obavu z přenosu přímo z potravin, můžete je na 3 minuty povařit na 149°C, což výrazně sníží koncentraci částic kteréhokoliv viru
Mohlo by vás zajímat
Jídlo z rzovozů a výdejních okének:
- Jídlo připravené v restauracích je samo o sobě velmi malým rizikem, protože zaměstnanci restaurací musejí dodržovat přísná hygienická kritéria. Přesto opatrnosti není nikdy dost a mytím rukou po manipulaci s obaly nic nezkazíte. Většina gastro podniků v dnešní době velmi apeluje na zaměstnance s příznaky, aby zůstali doma.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pomeranče jsou kříženci mandarinky a pomela. Díky Maurům je známe už tisíc let
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč