Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 11. 2023 22:16
satelit: Ne, nemá ! Upéct jak je, pak upečený potřít rozpuštěným máslem s rumem víckrát. Nešetřit!
25. 11. 2023 14:59
Má se tento štrůdl potírat před pečením rozšlehaným vajíčkem? Díky.
26. 4. 2023 09:38
Skutečně nejlepší štrúdl
21. 3. 2023 15:06
nejlepší štrudl
6. 11. 2021 12:01
RubyRom: Moc děkuji, od zdatné kuchařky pochvala velmi potěší
5. 11. 2021 18:45
Výborný recept, nejlepší štrůdl jaký jaký jsem kdy jedla. Dovolila jsem si přidat foto. Jiný už dělat nebudu. Děkuji
15. 10. 2021 14:25
Perfektní štrůdle, jiné už nedělám
16. 4. 2021 20:21
Asi si sedím na vedení, jak se to má překládat, to se nebalí?
Děkuji.
Děkuji.
5. 7. 2020 20:07
Zadělávala jsem včera večer , z poloviny těsta byly štrůdle po hodině v lednici a z druhé poloviny až ráno a bylo to nebe a dudy . S tím ranním těstem se pracovalo. mnohem líp a zdálo se mi po upečení vláčnější.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
19. 1. 2020 17:48
Jen ještě poznámka, těsto z domácího sádla a ponechané v lednici do druhého dne bylo nejlepší, dobře se s ním pracovalo. Těsto ze sádla kupovaného a ponechané v lednici jen hodinu se trochu trhalo. Ale štrůdl je dobrý z obou těst...
19. 1. 2020 15:50
Tak moji milí, tento štrůdl dělám během týdne už potřetí a jednoznačně všemi nejoblíbenější...Listové těsto na štrůdl je zapomenuto, všichni vyžadují jen tuto dobrotu. S těstem se výborně pracuje, vyšly mi 4 nohavice na velký plech, jen strouhanky dávám méně, zbyla mi. Ale opravdu je výborný
16. 11. 2019 16:49
Eja57: já našla v receptech po babičce to casinovo
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
16. 11. 2019 16:00
casino: našla jsem v bohaté diskuzi k receptu brblající Casino, že prej neee... a ono jo Jasně že JO, ad primam je recept od Yanull a ad secundam jsem v sešitku po babičce našla ten samý =
16. 11. 2019 12:07
Já su z tohoto těsta u vytržení
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
28. 10. 2019 23:33
casino: opecte strouhanku s maslem a trochu i mlete orechy Urcite brumlat nebudou.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 12 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 15 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 19 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Právě bylo uvařeno:
Podzimní čočková polévka s křenem
Petra Dvor. uvařila před 8 minutami
Krémové kokosové řezy
anezka... uvařila před 16 minutami
Italská čočková polévka
Jaja.27 uvařila před 17 minutami
Extra rychlé lívance
Fitulka uvařila před 23 minutami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
ctomala uvařila před 2 hodinami
Jednoduchý domácí chleba
jitule248 uvařila před 8 hodinami
Marlenka jednoduchá, výborná
611Elenka uvařila před 9 hodinami
Krkovička s kuřetem a žampiony v lorně
Lisa444 uvařila před 11 hodinami
Salát s kuřecím masem
Jitka J. uvařila před 11 hodinami
Bezová limonáda
MagdalenaMarie uvařil před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů