Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvero tradičních štědrovečerních polévek. Kterou máte u vás doma?
Zdroj: Colombo65, Toprecepty.cz

Každá správná babička si jistě nenechá vymluvit, že polévk je grunt. Dřív se dokonce druhý chod považoval pouze za doplněk polévky. Dneska na ni při přípravách slavnostní sváteční večeře trochu zapomínáme - hlavní pozornost si uzurpuje cukroví, salát a maso. I přesto by byl Štědrý den bez polévky poloviční.

Vánoční tradice velí polévku!

Žádné výzkumy to nikdy nepotvrdily, nicméně polévka je staršími ročníky považovaná téměř za recept na nesmrtelnost! Nalejme si ale čistého vývaru - není to tak úplně pravda. I tak má ale tekutá strava své nepopiratelné přednosti. Kromě toho, že nás v zimě umí skvěle zahřát, je pro nás důležitá hlavně ze dvou důvodů.

První je skupenství. Pro ty, kdo mají problém s pitným režimem, je polévka jednou z variant, jak zavodnit organismus. Proto je vhodná i při větší zátěži, samozřejmě za doprovodu další nutričně hodnotné stravy. Zadruhé zaplní žaludek snadno stravitelnými surovinami ještě před hlavním chodem, takže hůře stravitelného jídla nesníme tolik. Dnešní fitness poradci by vám ale nejspíš poradili raději vypít před obědem půl litru obyčejné vody. Štědrý večer si české domácnosti neumí nejčastěji představit bez následujících polévek, přitom v každé rodině i části republiky servírují jinou. Znáte je všechny?

Tradiční staročeská polévka (rybí polévka)

Říkáme tradiční staročeská, protože je z vnitřností a kostí kapra, nicméně ten na našich stolech zas tak dlouhou tradici nemá -  za oběť Vánocům padl teprve před asi 100 lety. I tak máme spojenou rybí polévku s Vánocemi u babičky či prababičky. Pokud máte v plánu jíst na Štědrý večer kapra, zkuste tento osvědčený recept taky!

Co budeme potřebovat:

  • 160 g polévkové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
  • 40 g mouky
  • máslo
  • sůl
  • bílý pepř
  • rybí vnitřnosti (ideálně tedy z kapra)
  • muškátový oříšek
  • petrželku

Postup: Povaříme kapří hlavu ve vroucí vodě. Jelikož jde o zvíře s jemným masem a kostmi, bude stačit asi 10 minut. Vývar necháme jen mírně probublávat, abychom stihli sbírat pěnu, která se tvoří vyvařováním kostí. Poté vývar přecedíme a kosti obereme. Osmažíme na másle nadrobno nakrájenou zeleninu a přidáme ji společně s masem do polévky. Povaříme kapří vnitřnosti ca 20 minut ve vodě a pak vývar nalijeme do polévky. Po pár minutách vaření přidáme pepř, sůl, muškátový oříšek a na talíři ozdobíme petrželí.

Houbová polévka

Co budeme potřebovat:

  • 250 g brambor
  • 1 petržel
  • 1 cibuli
  • trocha celeru (podle toho, jak moc mu holdujete)
  • máslo
  • dvě hrsti sušených hub
  • hladkou mouku
  • smetanu ke šlehání
  • kmín
  • sůl

Postup: Připravíme si kuřecí nebo hovězí vývar. Dáme do něj najemno nakrájenou zeleninu, houby a kmín. Rozehřejeme v malém kastrůlku máslo s moukou tak, aby vznikla jíška - děláme jí tolik a tak hustou, jak hustou máme rádi polévku. Pak ji zalijeme smetanou a mícháme, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne. Nalijeme ji do polévky a zamícháme. Můžeme přidat i vyškvařenou slaninu nebo maso obrané z kostí na vývar.

Zelňačka

Na Slovensku kapustnica, v Čechách zelňačka, na Valašsku kyselica. Tato sytá polévka je u nás i sousedů oblíbená nejenom na Vánoce.

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg uzených žeber
  • 400 g kysaného zelí (nejlépe domácího)
  • 3 brambory
  • hrst sušených hub
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce sádla
  • 1 klobása
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • kuličky černého pepře
  • červenou papriku
  • med

Postup: Vyvaříme uzená žebra tak, abychom měli silný vývar (obvykle to trvá několik hodin). Osmahneme najemno nakrájenou cibuli na sádle. Jakmile získá zlatavou barvu, odstavíme kastrůlek pryč z ohně a zasypeme cibuli paprikou. Zamícháme a přidáme trochu medu. Vymačkáme ze zelí šťávu a necháme si ji stranou na finální dochucení. Nakrájíme klobásku i zelí a všechno přidáme do vývaru. Pak i medovou cibuli. Asi 10 minut vaříme, a pak přidáme houby. Předvaříme si v osolené vodě brambory tak, aby byly měkké. Jakmile změkne i zelí ve vývaru, zamícháme do polévky smetanu a maso obrané z žeber. Nějakou dobu povaříme, přidáme uvařené brambory a dosolíme podle chuti.

Hrachovka

Hrách u nás byl tradiční a vždy velmi oblíbenou surovinou. Připomeňte si jeho sladkost na Štědrý den i vy!

Co budeme potřebovat:

  • 250 hrášku (žlutého nebo zeleného)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 4 lžíce sádla
  • oblíbenou uzeninu
  • hrst zeleného mraženého hrášku
  • sůl
  • pepř

Postup: Zelený hrách probereme a přes noc namočíme (žlutý nemusíme). Ve stejné vodě, v jaké byl přes noc, uvaříme zeleninu a na sádle orestovanou cibuli. Někdy v půlce varu přidáme sůl. Odebereme polovinu polévky a rozmělníme ji tyčovým mixérem společně s majoránkou, utřeným česnekem a pepřem. Rozmixovanou hmotu opatrně nalijeme zpátky do polévky a nakonec přidáme mražený hrášek a uzeninu. Ještě chvíli povaříme. Tip: Hrachovka skvěle chutná s krutonky, které si můžete udělat doma z kostiček chleba na pánvi, nebo koupit hotové v obchodě.

Komentáře

V rodině ze strany mé ženy se na Štědrý den vařila vždy polévka čočková. Prý proto čočka, aby se v rodině po celý příští rok držely peníze.

Přidat komentář