Svatého Štěpána slavíme hovězí pečení. Tradiční štěpánská je skvělá s rýží i s knedlíkem
26. 12. 2020 Vaření
Štědrovečerní obžerství i velkolepý božíhodový oběd je za námi, ale ještě je tady druhý svátek vánoční - svátek sv. Štěpána, který připomíná jednoho z nejznámějších křesťanských mučedníků. Na svatého Štěpána se tradičně podává hovězí pečeně, tzv. štěpánská. Její výhodou je, že chutná skvěle téměř s jakoukoliv přílohou. Jak na ni?
Kdo byl sv. Štěpán?
Svátek sv. Štěpána slavíme 26. prosince, je to tedy druhý svátek vánoční. Kdo ale vlastně byl svatý Štěpán? Jeden z prvních sedmi jáhnů (diakonů) první křesťanské komunity v Jeruzalémě. Podle Apoštolů Štěpán neohroženě mluvil o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Štěpán také hlásal, že Kristus je roven Bohu, jeho největším proviněním ale bylo, že ze smrti Spasitele nepokrytě obviňoval Židy. Proto skončil tragicky - byl ukamenován před Damašskou bránou do Jeruzaléma a stal se jedním z nejslavnějších mučedníků.
Mohlo by vás zajímat
Jeho statečné činy i nelidskou smrt si připomínáme právě v prosinci. Tradičně se v tento den podává hovězí pečeně zvaná štěpánská. Jí se nejčastěji s rýží, skvělá je ale také s knedlíkem nebo s vařeným bramborem. Toto v porovnání se svými svátečními předchůdci relativně dietní jídlo uzavírá třídenní vánoční hodování.
Jak na nejlepší štěpánskou pečeni? Vyzkoušejte náš recept a zvládnete ji naprosto hravě!
Tradiční štěpánská pečeně - recept
Co budeme potřebovat:
- 1 kg hovězího zadního
- kus špeku
- 3 - 4 vařená vejce (nemusí být úplně natvrdo)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 větší cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce másla
- svazek tymiánu
- 1 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- sůl a pepř
Mohlo by vás zajímat
Postup: Špalek masa nejprve omyjeme, poté jej prošpikujeme špekem, aby si pečeně udržela šťavnatost. Pak maso ve středu nařízneme tak, aby se vytvořila kapsa, kterou osolíme, opepříme a naplníme vařenými vejci. Maso pevně svážeme provázkem, aby se pečeně nerozpadla. Poté pokrájíme cibuli nahrubo a mrkev a petržel na kostičky. Vše osmahneme na pánvi do změknutí. Měkkou zeleninu z pánve vyndáme a na tom samém oleji opečeme maso ze všech stran, aby se "zatáhlo". Tip: Maso můžeme pro lepší efekt ze všech stran lehce obalit v hladké mouce.
Zatažené maso vyndáme a do pánve vrátíme zeleninu. Tentokrát k ní přidáme rajský protlak a červené víno. Je to základ lahodné omáčky k pečeni. Promícháme a vrátíme do pávne maso. Necháme chvíli povařit. Poté maso, zeleninu - zkrátka všechen obsah pánve - přendáme do pekáče. Tip: Pokud budete pečeni připravovat v litinové pánvi, můžete jídlo péct rovnou v ní. Do pekáče přidáme všechno koření a zalijeme vodou tak, aby byla éměř celá pečeně ponořená. Pečeme na 120°C asi 2,5 hodiny, čas od času maso obrátíme nebo podlijeme, je-li to potřeba. Na poslední půl hodinu zvýšíme teplotu trouby na 180°C.
Mohlo by vás zajímat
Po upečení vyndáme pečeni a zahustíme omáčku. Můžeme to udělat hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody, lepší je ale částečně rozmixovat upečenou zeleninu a dobře promíchat. Pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s rýží, s brambory, kaší nebo s knedlíkem a přelitou lahodným sosem.
Mohlo by vás zajímat