Naučte se vejce Benedikt jako profesionál! Tipy a triky, jak zvládnout vajíčka na jedničku
27. 12. 2020 Vaření
Snídaně dělá den a základem pořádného ranního jídla jsou jednoznačně vajíčka. Připravit se dají na milion způsobů, a to jak rychle, tak jako v luxusní restauraci. Třeba slavná vejce Benedikt zvládnete hravě i doma, pokud se budete držet našeho jednoduchého návodu. A naučíme vás i jiné způsoby, jak připravit perfektní vajíčka.
Vejce Benedikt
Původ oblíbeného snídaňového pokrmu z vajec je obestřen tajemstvím, ale existuje řada legend a historek o tom, kde se vejce Benedikt vlastně vzala. Jedna teorie říká, že poprvé toto jídlo připravil šéfkuchař restaurace Delmonico Charles Ranhofer v roce 1860 pro milionáře LeGranda Benedicta. Druhý příběh vypráví, že si kombinaci toastu, šunky, ztraceného vejce a holandské omáčky poprvé objednal roku 1894 v newyorském hotelu Waldorf Astoria burzovní makléř Lemuel Benedict, který se tak chtěl zbavit šílené ranní kocoviny. Jídlo pak v podniku zpopularizoval hotelový šéfkuchař Oscar Tschirky, který do té doby nevídanou variaci přijal za svou.
Připravit vejce Benedikt vyžaduje trochu cviku, ale zvládnout se to dá. Opečený toast jistě dokážete vyrobit i bez návodu, ale jak na ta ztracená vejce? Jejich základem jsou čerstvá vejce, která by měla být nejdéle deset dní od snášky. Právě u takových totiž bílek drží hezky pohromadě. Tip: Čerstvost vejce poznáte jednoduchým testem - vejce ponoříte do vody. Čerstvé zůstane u dna, starší vyplave nahoru kvůli vzduchové bublině, která se ve vejcích časem vytvoří.
Mohlo by vás zajímat
V dostatečně velkém hrnci ohřejeme vodu na 70 až 90°C. Vroucí pro přípravu ztracených (též zvaných pošírovaných) vajec není vhodná. Do vody přilijeme jednu až dvě polévkové lžíce jakéhokoliv octa, který pomůže vejcím zůstat kompaktní. Pak už jen stačí ve vodě lžící vytvořit vodní vír, do jehož středu vejce vyklepneme.Tip: Pokud si na to netroufáte, můžete zkusit snadnější způsob s fólií. Z potravinářské fólie vystřihneme čtverec, který napneme přes mističku, jemně ho potřeme olivovým olejem a vyklepneme vejce do něj. Pak z fólie s vejcem vytvoříme malý váček, který svážeme provázkem, a v tom pak vejce v horké vodě uvaříme.
Další nedílnou součástí vajec Benedikt je holandská omáčka. Jejím základem je máslo s vaječnými žloutky dochucené pepřem a citronem. Do nerezové mísy vložíme vaječné žloutky (na jednu porci cca čtyři), přidáme citronovou šťávu a šleháme, dokud se obsah mísy nezdvojnásobí. Mísu se žloutkovou směsí poté položíme nad hrnec s vodou, tedy nad parní lázeň. Pozor! Voda ve spodním hrnci nesmí vřít, jinak se nám vejce uvaří. Za stálého míchání do směsi pomalu přilíváme rozpuštěné máslo (cca 100 gramů) a opět šleháme do zhoustnutí. Pak sundáme místu z parní lázně, dopepříme a dosolíme. Holandskou omáčkou přelijeme vejce položené na toastu a plátku šunky nebo libovější slaniny. Existuje také verze s uzeným lososem, která se jmenuje vejce Hamingway.
Mohlo by vás zajímat
Vajíčka v košíčku
Vajíčka v košíčku, zapečená vajíčka, vajíčka v hnízdě - jednoduchý recept má mnoho názvů, všechny ale pojmenovávají jedno a to samé rychlé a lahodné jídlo z vajec, které poslouží jako snídaně, ale i svačina nebo menší večeře. Na pánvičce rozpálíme máslo a na něm pak opečeme plátek nejlépe celozrnného toastového chleba, do něhož předtím vyřízneme otvor ve tvaru kruhu nebo čtverce. Po cca 2 minutách toast obrátíme a po další minutě do otvoru vyklepneme vejce. Jakmile vidíme, že bílek začíná být pevný, opatrně podebereme toast a opět ho obrátíme na druhou stranu. Necháme ještě 2 minuty zapéct a posléze podáváme. Po zakrojení by měl žloutek být ještě tekutý.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka zvládne i malé dítě, říkáte si možná, ale to není tak docela pravda. Aby vajíčka měla tak akorát tu správnou krémovou konzistenci, chce to jistý postup, aby se to povedlo. První věcí je, že si vajíčka před smažením vyklepneme a vidličkou rozmícháme v misce, nikoliv přímo v pánvi. V té si rozehřejeme lžičku másla, a když je teplota pánve vhodná, teprve pak do ní nalijeme vajíčka. Tip: Pokud chcete mít vajíčka krásně žlutá a nadýchaná, kápněte do nich před smažením trochu plnotučného mléka nebo smetany na vaření.
Vajíčka pak na pánvi mícháme vařečkou tak, že obkreslujeme symbol číslice 8. Děláme je tak asi půl minuty, pak vypneme plamen a další půl minutu je dál mícháme a necháme dojít. Poté je hned přesuneme z pánve na teplý talíř - et voilá! Dokonalá míchaná vejce jsou na světě!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jedlíkova cesta kolem světa: Znáte sicilské rýžové krokety či toskánskou polévku z chleba?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06