Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasiky ze školní jídelny: Jak se dělá pravé šodó na dukátové buchtičky?
Zdroj: Toprecepty.cz, sardinka

Když byly v jídelně buchtičky s krémem, byl to svátek! Na talíři plném vypečených dukátových buchtiček přelitých vanilkovou omáčkou se toho totiž nedalo moc zkazit. Přesto to šodó, které si pamatujeme z dětství, nemělo se skutečným šodó mnoho společného. Do původního francouzského receptu totiž patří bílé víno.

Jak na pravé šodó?

Talíř plný zlatých dukátových buchtiček přelitých hustou a sladkou vanilkovou omáčkou. Buchtičky s krémem, též zvané buchtičky se šodó, patřily vždy k tomu lepšímu v nabídce školních a závodních jídelen. Na tomto pokrmu se toho totiž nedá moc zkazit. Onen krém totiž byl v podstatě řídký vanilkový pudink, a takový zvládne i dítě. Pokud si dobře vzpomínáme, buchtičky bývaly často doplněné polévkou gulášového typu (jako všechna sladká hlavní jídla), a ty jídelnové kuchařky rovněž ovládají velmi dobře. Byla to tedy vždy požehnaná kombinace.

Má to ale jeden háček - to jídelnové šodó totiž s opravdovým šodó nemá moc společného. Původní recept na šodó, někdy nazývané chadeau, pochází z Francie a asi nepřekvapí, že obsahuje víno. Šodó se zároveň nelije na buchtičky s tím, aby se pak celý pokrm podával k obědu jako hlavní jídlo. Kdepak, teplým šodó se přelívá buď vláčný piškot nebo jiné sladké pečivo méně výrazné chuti, a to se pak servíruje výhradně v malé porci jako moučník. Chcete-li si takové šodó vyrobit doma, naučíme vás to! Přinášíme recept na to pravé francouzské.

Dukátové buchtičky s pravým francouzským šodó

Co budeme potřebovat na buchtičky:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 125 mililitrů polotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 40 gramů cukru krystal
  • 50 gramů másla
  • 1/2 kostky droždí
  • špetku soli

Postup: Do mléka (musí být vlažné, ideálně pokojové teploty) přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobíme do něj droždí. Promícháme a necháme ze směsi vzejít kvásek. Do druhé, větší mísy nasypeme zbytek mouky, přidáme špetku soli, žloutek, cukr a změklé máslo. Tip: Pro lepší manipulaci si máslo můžeme pokrájet na menší kostičky. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Mísu pak přikryjeme utěrkou a necháma cca hodinu kynout. Poté malou lžičkou z bochníku těsta vykrajujeme kousky, které ručně tvarujeme do dukátových buchtiček. Ty pak sázíme do tukem vymazaného pekáče. Buchtičky pečeme na 180°C cca 20 minut.

Co budeme potřebovat na pravé šodó:

  • 250 mililitrů kvalitního bílého vína (suchého nebo polosuchého)
  • 4 žloutky
  • 80 gramů cukru krystal
  • 1/4 lžičky drcené vanilky

Postup: Širší nerezovou mísu položíme na hrnec s vroucí vodou, tedy nad parní lázeň. Do mísy pak nalijeme víno, přidáme žloutky, cukr a koření a ruční metlou šleháme, dokud nevznikne hustý kompaktní krém. Pozor! Šodó na buchtičky přijde ještě teplé a čerstvé, proto tomu uzpůsobte časové rozvržení přípravy receptu. Tip: Smyslem šodó je doplnit méně výrazaný dezert pikantní chutí. Kromě vanilky do krému tedy můžete přidat i jiné koření, například skořici nebo muškátový oříšek.

Recepty k tomuto článku