Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z českých filmů: Což takhle dát si špenát? Poradíme, jak ho mít nejlepší
Zdroj: Toprecepty.cz, Ivace64

Což takhle dát si špenát? To je nejen česká filmová klasika, ale taky poměrně častá otázka v debatě o tom, co se doma bude jíst. Zdravá zelená zelenina je v české kuchyni oblíbenou přílohou k masu a knedlíkům, ale je možné doplnit jí rovněž omeletu nebo třeba těstoviny či bramborové noky. Nicméně; uvařit dobrý špenát, to může být věda. Poradíme vám, jak ho mít nejlepší!

Skvělý špenát s bešamelem

Samozřejmě je možné připravit dobrý špenát i z mraženého protlaku, ale přeci jen - chcete-li jej mít opravdu nejlepší, použijte čerstvý listový špenát. Teď sice není zrovna sezóna, dnes už ale křehký baby špenát ve velkých baleních sežente v každém supermarketu.

Co budeme potřebovat (na 4 porce):

  • alespoň 500 gramů baby špenátu
  • vodu
  • sůl
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci hladké mouky

Postup: Úplně nejdřív je potřeba listy špenátu pořádně očistit, tedy proprat ve studené vodě. Klidně i několikrát, záleží to na míře znečištění listů. Aby si špenát zachoval živiny, chuť i krásnou barvu, je potřeba ho správně podusit. Konkrétně u špenátu se na tuto fázi musíte soustředit a každá minuta se počítá, protože i jedna navíc už může být moc. Nejlepší je špenát blanšírovat, což znamená krátce ho spařit ve vroucí osolené vodě a hned na to jej prudce zchladit vodou ledovou.

Takto připravený špenát je už možné přídávat do jídel, ale lepší je přimíchat jej do nějaké omáčky, aby celá příloha získala krémovou konzistenci. My máme rádi špenát vmíchaný do bešamelu. Bešamel připravíme tak, že si v jednom rendlíku rozděláme jíšku (hladkou mouku dobře rozmícháme v rozehřátém másle) a ve druhém ohřejme mléko, které následně hotovou jíškou zahustíme. Aby se z bešamelu vytratila moučná chuť, je třeba nechat zahuštěné mléko na mírném ohni vařit asi 20 minut a hlídat, aby moc "nedivočelo". Když je bešamel hotový a hustý, stačí do něj už jen přidat blanšírovaný špenát a dosolit jej.

Rychlejší variana se smetanou a česnekem

Příprava bešamelového špenátu zabere dohromady asi 30 minut. Pokud máte na spěch, zkuste rychlejší variantu se smetanou, která je rovněž lahodná!

Co budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 250 gramů blanšírovaného špenátu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 střední cibuli
  • 1 lžíci másla
  • sůl
  • 1 stroužek česneku

Postup: Špenát si připravte stejným způsobem jako u předchozího receptu. Místo bešamelu vám pak ale už jen stačí v kastrůlku rozehřát máslo, na něm nechat zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku, tu zalít smetanou a nechat ji povařit. Smetana ke šlehání díky obsahu tuku poměrně rychle houstne, celé by to mělo zabrat asi 5 minut. Pak už stačí jen přimíchat špenát a dochutit jej solí a utřeným česnekem.

Recepty k tomuto článku