Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
7. 2. 2021 Vaření
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef Junior, který běží každou sobotu v podvečer na ČT :D, to jen dokazuje. Malí kuchaři a kuchařinky plní úkoly pod dohledem přísného Gordona Ramsayho. Zkuste jejich recepty i u vás doma ve spolupráci s potomky a možná budete mile překvapeni!
MasterChef Junior vaří zdravě
Každou sobotu v podvečer ČT :D v repríze uvádí epizody 5. řady pořadu MasterChef Junior, což je obdoba populární kulinářské soutěže určená pro děti, a to nejen v roli diváků, ale také účastníků. Pod přísným dohledem slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho malí kuchaři a kuchařinky plní nejrůznější úkoly.
Mohlo by vás zajímat
V díle, který se vysílal 6. února, děti dostaly k dispozici krevety, mořčáka (což je jiný název pro mořského vlka) a kupu zeleniny a ovoce. Zádání znělo jasně: uvařte z přidělených surovin zdravé a výživné jídlo, které bude alespoň z poloviny obsahovat ovoce a zeleninu. Za jedno ze tří nejlepších jídel hodnotící vybrali grilovaného mořského vlka s citronem, parmezánovou quinoou a pečenou dýní, který autorka doplnila o jahodové smoothie. Jakkoliv složitě se takové jídlo může zdát, opak je pravdou - recept můžete klidně zkusit i s vašimi ratolestmi. Poradíme vám, jak na to.
Grilovaný mořský vlk s parmazánovou quinoou
Co budeme potřebovat na rybu:
- vykuchané mořské vlky (počet podle počtu strávníků)
- 3 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 4 snítky máty
- 4 snítky kopru
- 1 citron
- sůl a pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 220°C. Plech vyložíme pečícím papírem a poklademe na něj očištěné a vykuchané ryby. Po stranách ryby nařízneme krátkými zářezy. V kastrůlku si rozpustíme máslo a přidáme utřený česnek. Směsí pak ryby potřeme. V břiše ryby osolíme, pak do nich vložíme plátky pomeranče (bez kůry) a snítky bylinek. Na vrchu ryby opepříme a pečeme 15 až 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Co budeme potřebovat na přílohu:
- quinou
- vodu
- strouhaný parmezán
Postup: Quinoa se vaří v poměru 1:2, takže na 1 hrnek quinoy budete potřebovat 2 hrnky vody. Množství tedy opět záleží na počtu strávníků. Quinou nejprve zpařte horkou vodou. Poté ji namočte na 10 minut do vody studené (bez namočení by quinoa byla hořká). Pak quinou vařte asi 15 minut a občas promíchejte. Ke konci vaření přidejte najemno nastrouhaný parmezán, nechte jej rozpustit a dobře promíchejte.
Tip: Pokud chcete k receptu přidat i pečenou dýni, případně jí chcete nahradit quinou, stačí dýni oloupat, pokrájet na kostičky, vyskládat na plech, zakápnout olivovým olejem, posypat provensálským kořením a péct na 180°C asi 20 minut; 30 minut, pokud ji chcete křupavější.
Mohlo by vás zajímat
Jahodové smoothie
Co budeme potřebovat na jedno smoothie:
- hrst jahod
- hrst malin
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 vrchovatou lžíci vanilkové zmrzliny
Postup: Očištěné ovoce vložíme do mixéru nebo smoothie makeru, přidáme zmrzlinu, zalijeme smetanou a necháme stroj pracovat.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky