Chybí vám hospody? Připravte si klasické dobroty k pivu z pohodlí domova!
10. 2. 2021 Vaření
Není třeba chodit kolem horké kaše. Češi jsou národ pivařů a hospody mají rádi. Ať už kvůli skvěle vychlazeným "zrzkům", kontaktu s přáteli nebo sledování fotbalu. Co by to bylo ale za hospodu, kdyby nenabízela k pivu i něco k zakousnutí? S uzavřenými hotinci tak chybí utopenci, kořeněný romadur i skvělé topinky. Ale zatímco pivo vytažené z lednice nikdy nebude tak dobré jako to čepované, s našimi tipy si dokážete připravit skvělá hospodská jídla možná ještě líp, než jak si je pamatujete z vašeho oblíbeného lokálu.
Nakládaní utopenci
Co budeme potřebovat (10 - 12 porcí):
- 12 špekáčků
- 10 středních cibulí
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- mletý pepř
- feferonky dle chuti
- 4 stroužky česneku
Nálev:
- 400 ml vody
- 250 ml octa
- lžičku soli
- lžíci cukru krupice
- 10 kuliček nového koření
- 10 bobkových listů
Postup: Špekáčky oloupeme, podélně rozřízneme, ale pozor, nedokrojit (musí zůstat spojené)! Cibuli překrojíme napůl, pak na čtvrtiny. Hořčici promícháme s pepřem a trochou soli a touto směsí potřeme rozřezané špekáčky. Pak do řezů vložíme cibuli, a pokud si potrpíme na pálivých chuťovkách, přidáme kousek feferonky (ale není to nutné).
Do třílitrové láhve vrstvíme špekáčky, cibuli, koření, feferonky. Na nálev spolu svaříme 400 ml vody, ocet, sůl, cukr, koření. Necháme prochladnout, a pak jím zalijeme špekáčky v láhvi. Láhev uzavřeme a dáme aspoň na týden do chladu a temna. Podáváme s chlebem nebo topinkou.
Mohlo by vás zajímat
Špekáčky na černém pivu
Co budeme potřebovat:
- 5 kvalitních špekáčků
- malou červenou cibuli
- malou světlou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli papričku
- 100 gramů anglické slaniny
- hořčici
- 1/2 plechovky krájených a loupaných rajčat
- 250 ml černého piva
Postup: Špekáčky podélně rozřízneme a řez vymažeme hořčicí. Každý špekáček naplníme na měsíčky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným česnekem. Přidáme anglickou slaninu a buřty vyskládáme do pekáče nebo zapékací mísy. Špekáčky zalijeme sekanými rajčaty, černým pivem a vše posypeme nakrájenou chilli papričkou. Dáme péct na 180 °C zakryté alobalem na cca 15 minut, následně pak bez alobalu na dalších 10 minut. Podáváme s čerstvým chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Topinky s česnekem
Co je potřeba:
- chleba
- česnek
- máslo (může být i margarín)
- sůl
Postup: Chleba nakrájíme na krajíce a ty překrojíme ještě na polovinu. Dáme je buď do topinkovače, nebo je smažíme na pánvi. Do misky dáme oloupaný utřený česnek, přidáme máslo a špetku soli. Směs v misce dáme do mikrovlnné trouby asi na 20 vteřiny. Po roztání másla rozmícháme štětcem obsah misky a hotové topinky touto směsí potíráme. Lze přidat tatarák, šunku, sýr či další suroviny podle chuti.
Mohlo by vás zajímat
Nakládaný romadur s pivem
Co je potřeba:
- 40 dkg sýra romadur
- pivo
- mletý kmín
- mletou červenou papriku
Postup: Romadur nakrájíme, posypeme kmínem, paprikou, vložíme do sklenice, zalijeme pivem, aby byl sýr potopený a dáme na okenní parapet (na teplo a světlo) uležet na 3-5 dní. Pak romadur vyndáme na talířek a podáváme s pečivem namazaným máslem a zapíjíme pivem, samozřejmě.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
I četníci si pochutnávali na kradených slepicích. Za první republiky se odcizení ptáka trestalo žalářem