Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
14. 2. 2021 Životní styl
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco dobrého pro své zdraví? To je určitě sen nejednoho z nás. A ono to skutečně je možné. Stačí si vybrat tu správnou čokoládu, nepřehnat to s jejím množstvím, a pak si můžeme právem svoji slabost pro ni omluvit tím, že pro sebe děláme něco prospěšného.
Kvalita a zase kvalita
Co je důležité při výběru čokolády, která nejenže neuškodí, ale dokonce prospěje našemu zdraví? Samozřejmě její kvalita. Pokud tedy sáhneme ve snaze ušetřit v obchodě po té nejlevnější, s největší pravděpodobností to bude dlouhý krok vedle. Shrňme si tedy, jaké jsou zásady při jejím výběru.
Co je to čokoláda? Jde hlavně o směs kakaa a cukru, ale také mléka a tuku. Nám půjde hlavně o obsah kakaa, který by se u té kvalitní čokolády měl pohybovat nad 70 %. Pak ale také záleží na tom, co na obalu neudivíme - a to je způsob přípravy čokolády i surovin, z nichž se skládá. Důležitá je totiž už péče o kakaové boby ještě před tím, než se z nich stane prášek, který je vhodný k výrobě cukrovinky. Jak tohle poznat? Když ochutnáte vysokoprocentní čokoládu z dobrých surovin, nebude tak hořká. Je to způsobeno šetrnějším pražením kakaových bobů.
Mohlo by vás zajímat
Čokoláda pro zdraví
Koupili jste tu správnou čokoládu? Pak vězte, že ta skutečně kvalitní přinese v jedné běžně velké tabulce vašemu tělu bezmála plnou doporučenou denní dávku manganu, téměř 90 % potřebného denního přísunu mědi, více než polovinu železa a stejně tak nadpoloviční dávku hořčíku, o ostatních prvcích nemluvě.
Podle lékařských výzkumů dokáže čokoláda také snižovat krevní tlak a tím pomáhá předejít i kardiovaskulárním problémům včetně srdečního infarktu. Dále podporuje prokrvování mozku a tím zvyšuje jeho aktivitu a, jak sami nejlépe víme, čokoláda pomáhá i při překonávání stresu a způsobuje pocit štěstí. Čokoláda podle závěrů vědeckých studií dokonce obsahuje víc vlákniny než celozrnný chleba - opět je ale nutné podotknout, že jde o tu opravdu kvalitní, kterou bohužel poznáme kromě jiného i podle ceny, která bude určitě vyšší, než u čokolád pochybného původu a složení.
Mohlo by vás zajímat
Čokoláda a hubnutí
Většina z nás někdy zkrátka dostane chuť na sladké. A právě v tom nám může pomoct kvalitní čokoláda. Při její konzumaci naše podvědomí jednoduše konstatuje, že jsme jedli čokoládu, a na druhou stranu při vysokém obsahu kakaa nezbývá tolik prostoru pro cukr. Tělo je tedy spokojeno, my jsme šťastní- a o to tady jde. Kakao navíc podle některých studií dokáže přímo stimulovat hubnutí, a to tím, že ovlivňuje rychlost trávení a produkci inzulínu, čímž vzniká pocit rychlejšího a dlouhodobějšího nasycení. Když si dáme čtvereček čokolády před obědem, nebudeme mít potřebu konzumovat takové množství jídla, a máme tak úspěšně nakročeno k procesu redukce hmotnosti. A to je přece sen…
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat