Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zálivka je koruna salátu! Dotáhněte klasiku k dokonalosti, anebo vyzkoušejte něco nového!
Zdroj: Pixabay.com, galyafanaseva, Pixabay License

S příchodem jara se do jídelníčků mohou vrátit čerstvé saláty. Křupavá a svěží zelenina zasytí, dodá potřebné vitamíny i minerály a pomůže dostat se zpět do formy. Ale salát bez zálivky, to je holé neštěstí! Právě ona totiž obyčejný salát dovede k dokonalosti. Kupovaným se vyhněte a vyrobte si vlastní!

Základní salátová zálivka

Pokud jste se už někdy setkali s pojmem vinaigrette, možná jste si lámali hlavu s tím, co znamená. Jedná se o nejzákladnější salátovou zálivku z oleje, octa a bylinek, se kterou můžete experimentovat a upravovat ji k obrazu svému. 

Co budeme potřebovat:

  • 4 až 5 lžic oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř
  • čerstvé nebo sušené bylinky

Postup: V mističce smícháme vinný ocet se solí, pepřem a bylinkami podle naší chuti. Může to být petržel, pažitka, máta, bazalka, oregáno, tymián, ale třeba i mletá uzená paprika. Dobře promícháme metličkou. Do směsi pak tenkým proudem postupně přilíváme olej a mícháme. Typ oleje je na vás, můžete začít i obyčejným slunečnicovým, nejlepší je olivový. Rozhodně můžete experimentovat i s různými ochucenými oleji.

Medovo-oříšková zálivka

Nasládlá zálivka se skvěle hodí na saláty s restovaným nebo smaženým kuřecím či krůtím masem, případně s opečeným tofu.

Co budeme potřebovat:

  • 4 až 5 lžic oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce arašídového másla

Postup: Dobře rozmícháme med a arašídové máslo. Přidáme ocet a prošleháme ruční metličkou. Nakonec pomalu přilijeme olej. Do této zálivky můžete přidat ještě hrst nasekaných pražených arašídů, bude pak krásně křupat. Arašídové máslo a arašídy můžete rovněž vyměnit za kešu máslo a kešu oříšky.

Veganská krémová zálivka

Milujete krémové zálivky, ale nejíte mléčné výrobky? Nevadí! Tuto kešu zálivku si naprosto zamilujete.

Co budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku nesolených kešu oříšků
  • 1/2 šálku vody
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky droždí
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 oloupaný stroužek česneku

Postup: Všechny přísady dejte do stolního mixéru a rozmixujte dohladka.

Jogurtovo-česneková zálivka

Svěží zálivka, které nahradí všechny „bílé“ kupované dresingy. Hodí se prakticky do jakéhokoliv salátu a na večírku poslouží také jako zdravý dip na chipsy nebo nachos.

Co budeme potřebovat:

  • 4 až 5 lžic bílého jogurtu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • 2 utřené stroužky česneku

Postup: V misce smícháme všechny přísady kromě oleje, ten přidáme až nakonec a dobře všleháme do zálivky. Před podáváním necháme alespoň 15 minut odpočinout v lednici.

Zálivka z modrého sýra

Milovníci modrého sýra jistě ocení zálivku, která dobře doplňuje saláty ozvláštněné ovocem, například jablky či hruškami, případně sušenými brusinkami.

Co budeme potřebovat: 

  • 50 gramů sýra s modrou plísní, vhodná je gorgonzola, ale je možné použít i nivu
  • 2 až 3 lžíce podmáslí
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 špetky cukru
  • špetka sušeného česneku
  • sůl a pepř

Postup: V misce vidličkou rozmačkejte sýr a přilijte podmáslí. Zpracujte do konzistence připomínající sýr cottage. Pak přidejte smetanu, dále majonézu, česnek, cukr, sůl a pepř. Vše míchejte a vidličkou zpracovávejte, dokud nemá výsledek podobu zálivky. Tato zálivka jako dresing dobře doplní třeba i pečené brambory nebo steak či jinou „flákotu“.