Světový den spotřebitelských práv: Jak reklamovat v restauraci a kdo vás chrání v supermarketu?
15. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Je 15. března a právě na dnešek připadá Světový den ochrany spotřebitelských práv. Jejich základ údajně položil v roce 1962 americký prezident J. F. Kennedy. Víte, jak jste chráněni například v supermarketu nebo restauraci a jak je zákonem ošetřena bezpečnost potravin?
Reklamovat jídlo v restauraci? Jde to!
Reklamace elektroniky nebo obuvi je docela běžná věc. Občas nám prostě nesedne, objeví se nějaká vada a je naprosto přirozené, že pokud nedostaneme to, za co zaplatíme peníze, chceme nápravu. A to buď ve formě vrácených peněz, nebo nového výrobku. Jak je to ale s jídlem v restauraci? Vždyť s restauratérem také uzavíráme pomyslnou smlouvu; objednáváme si to, co je na menu a očekáváme, že jídlo splní přesný popis. Často nám brání ostych ozvat se, že je něco v nepořádku a dovolávat se svých práv. To je však chyba.
Reklamovat lze prakticky cokoliv, co je předmětem smlouvy, kterou s restauratérem uzavíráte – hlavně tedy způsob podávání pokrmů a nápojů. Nedostatek může spočívat v množství, teplotě, složení, postupu přípravy či v chuti. Beze všeho by měla proběhnout výměna v případě, že vám přinesli úplně jiné jídlo, než jste číšníkovi nadiktovali. Ovšem nesmíte si na to stěžovat až po tom, co sníte půlku nevyžádaného pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Restaurace odpovídá za to, že podávané pokrmy i nápoje mají vlastnosti uvedené v jídelním a nápojovém lístku – ať už jde o složení uvedené v menu, nebo speciální úpravu, na které jste se osobně domluvili s obsluhou. Pokud žádné speciální úpravy sjednány nebyly, měl by pokrm odpovídat zažitým standardům. To znamená, že ke svíčkové máte dostat hovězí plátek, ne špekáček, nebo že místo značkové limonády není dostatečná levná náhražka ze supermarketu. Pokrmy i nápoje by také měly být podávány v odpovídajícím množství uvedeném v jídelním lístku. Pozor; podmíráky se hodnotí až po spadnutí pěny. Stěžovat si můžete i na teplotu – podle norem musí v případě teplého pokrmu dosahovat alespoň 60°C. Studené jídlo vám kuchař musí přihřát; v případě, že by takovým postupem bylo znehodnoceno, máte nárok na nové.
Mohlo by vás zajímat
Upozornit lze i na vyúčtování. Pokud na účtence vidíte něco, co jste si vůbec neobjednali, nebo jste na to nebyli předem upozorněni, nemusíte to platit. Někteří restauratéři v restauracích vyšší cenové skupiny praktikují zaúčtování tzv. kuvertu, tedy chleba a omáček, aniž by o tom zákazník tušil.
Co tedy dělat?
Klíčový je čas. Obsluze vadu či nespokojenost oznamte neprodleně. Vaše stížnost se těžko setká s pochopením ve chvíli, kdy je pokrm v žaludku. Určitě se vyplatí jednat slušně a klidně a snažit se co nejpřesněji popsat, co se vám nezdá být v pořádku. Vychladlá polévka ani zapomenutá tatarka nemusí být důvodem dramatické scény. Kdyby se nezkušený číšník zdráhal, nechte si zavolat osobu, která má vyřizování reklamací na starosti – v každé provozovně musí být vždy někdo takový přítomen, většinou si bude vědět rady vrchní.
Mohlo by vás zajímat
Vždy máte právo na přiměřenou slevu. Místo ní můžete žádat nápravu, například dopečení masa nebo přinesení nového pokrmu. Pokud se jedná o závažné nedostatky, které se nedají uspokojivě napravit, můžete odstoupit od smlouvy. To znamená odejít bez placení. To jde potom však o extrémní situace. Jde-li o prokazatelné, měřitelné nedostatky, obsluha se s vámi většinou hádat nebude. Složitější je to u vad subjektivní povahy, týkající se chuti či konzistence. Tam se názory samozřejmě mohou rozcházet a s reklamací nemusíte uspět. Pak vám nezbude, než se takovému podniku příště vyhnout, případně mu udělit negativní hodnocení. Můžete také podat podnět některému ze státních dozorových orgánů. Nedostatky týkající se míry a množství podávaných nápojů a pokrmů řeší Česká obchodní inspekce, ohledně hygieny potravin se můžete obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci nebo Státní veterinární správu (potraviny živočišného původu).
Bezpečnost potravin a fungování spotřebitelské politiky
Co se týče kvality potravin, spadá toto téma pod gesci Evropské unie. Ta stanovuje jednotnou úroveň kvality, bezpečnosti. Dle předpisů má chránit konzumenty a jejich zájmy a dostatečně informovat občany o platné legislativě. EU se zaměřuje na poctivé obchodní praktiky, snaží se vymýtit klamavou a srovnávací reklamu či dohlížet na dostatečnou informativnost cenových ukazatelů a etiket.
Mohlo by vás zajímat
Ze zákona plyne určitý standard kvality a bezpečnosti potravin. Základní právní úprava týkající se potravin je obsažena v zákoně o potravinách a tabákových výrobcích (110/1997 Sb.). Tento zákon je proveden mnoha vyhláškami, které stanovují požadavky pro konkrétní potraviny. Cílem právní úpravy je zajištění zdravotní nezávadnosti potravin, jejich řádné označování a ochrana spotřebitele před klamáním. Potraviny mají převážně dvě roviny problémů, tu zjevnější a pak tu lépe skrytou. Do první kategorie spadá prodej nahnilých, hmyzem napadených či zkažených výrobků, druhá kategorie se týká klamavého označování výrobků. V případě nespokojenosti si může zákazník stěžovat u úřadů totožných jako v případě restaurací – u Státní zemědělské a potravinářské inspekce a orgánů Státní veterinární správy.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Stoleté Hašlerky léčily slavné zpěváky. Ten, který jim dal jméno, skončil v koncentračním táboře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem