Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavný strouhaný koláč Jiřiny Bohdalové: Oblíbenou dobrotu známé herečky si zamilujete i u vás doma
Zdroj: Strouhaný koláč - ilustrační foto. Zdroj: Toprecepty, Magusa

Jiřina Bohdalová proslula nejen jako herečka, ale také coby zapálená kuchařka. Kromě moderování pořadů o vaření stojí i za několika kuchařskými knihami, například publikací Když hvězdy vaří. Jedním z jejích nejoblíbenějších receptů je strouhaný tvarohový koláč. Můžete ho vyzkoušet i vy a uvidíte, že si jej naprosto zamilujete!

Strouhaný koláč Jiřiny Bohdalové

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 250 gramů krupicového cukru
  • 30 gramů kakaa holandského typu
  • 250 gramů másla
  • 1 lžíci mléka
  • 1 pytlík prášku do pečiva
  • 1 žloutek

Co budeme potřebovat na náplň:

  • 750 gramů plnotučného tvarohu
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 1 lžíci vanilkového pudinkového prášku
  • 200 gramů krupicového cukru
  • cca hrst rozinek (volitelné, ale doporučené)

Postup: Při přípravě strouhaného koláče myslete na to, že těsto na něj se musí nechat pořádně vychladit a ztuhnout, protože jinak by pak nešlo moc dobře strouhat. To znamená jediné; vypočítat si dostatek času na výrobu tohoto moučníku.

V míse smícháme prosátou mouku s cukrem, práškem do pečiva a kakaem. Přidám žloutek a změklé máslo. Přilijeme lžíci mléka a rukama zpracujeme kompaktní těsto. Rozdělíme jej napůl, vytvarujeme dvě koule, zabalíme je do potravinové fólie nebo sáčku a dáme je do lednice minimálně na půl hodiny, spíše ale na celých 60 minut.

Když se hodina blíží ke konci, předehřejeme si troubu na 170°C. Do mísy vyklepneme tvaroh a vmícháme do něj cukr, vanilkový pudink, mléko a vaječné žloutky tak, že vznikne hladký krém. Plech vyložíme pečícím papírem. Na ten pak v rovnoměrné vrstvě nastrouháme jednu polovinu chlazeného těsta. Přikryjeme těsto tvarohovou náplní a na tu pak navršíme zbytek těsta, opět jej nastrouháme. Koláč pečeme 20 - 30 minut a po vychladnutí jej krájíme do formy hranatých řezů.