Chybí vám hospody? Uvařte si pivo doma! Tipy a rady pro začínající sládky
29. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Pivovarnictví má v Čechách dlouholetou tradici. Češi fandí a jsou věrní hlavně ležákům. Pivní svět je ale daleko bohatší a šanci jej poznat vám nabídne home brewing neboli domácí vaření piva. Ač se to zdá na první pohled nemožné, doma si pivo uvaříte zcela bez problémů, a dokonce může být i lepší než to, které vám natočí v hospodském výčepu. Jak na to?
Pivo z pytlíku
Pro vaření piva budete kromě nadšení pro věc potřebovat i několik základních pomůcek; kvasnou nádobu, nejlépe nerezový hrnec, teploměr, hustoměr, míchadlo, hadičku, digitální váhu. Každý ze způsobů vaření pak ještě vyžaduje další specifické pomůcky.
Mohlo by vás zajímat
Lépe řečeno pivo z mladinového koncentrátu je jakýmsi vstupním křestem toho, zda vás vaření piva bude vůbec bavit. Výroba je v podstatě jednoduchá. Koncentrát rozmícháte v kvasné nádobě s vodou a pouze přidáte kvasnice. Pak pivo přibližně týden kvasí. Až proběhne proces kvašení, S přidáním maltózy nebo dextrózy se pivo nalahvuje. Tímto postupem si můžete uvařit vcelku pitelný ale, což je typ svrchně kvašeného piva rozšířeného hlavně v Anglii a Americe, ale i Belgii.
Začínáme vařit
Každý začínající domovarník, jak se také říká domácím amatérským sládkům, kterého tento koníček chytne, přechází od koncentrátu k vaření piva z výtažků. Tady už je práce o něco složitější, protože je třeba provést takzvaný chmelovar, což je postup, při kterém se do vařícího se sladového výtažku přidává chmel. Po dovaření se výsledný produkt zchladí a dál se postupuje stejně jako v případě koncentrátu; tedy tekutina se přečerpá do kvasné nádoby a nechá kvasit. Ve finále se pivo opět stočí, nechá dalších pár dnů odpočinout.
Mohlo by vás zajímat
Na co pozor
Vaření piva je komplexní proces. Skutečný sládek z vás bude jenom tehdy, pokud se rozhodnete vařit pivo přímo ze surovin, což znamená projít celým vařením piva v domácích podmínkách. To se dá samozřejmě zvládnout s vybavením, které jsme již zmínili, ovšem je třeba dodat, že by vás při vaření ze surovin tímto způsobem nejspíš doma vyhnali. Je to totiž náročné nejenom na prostor, ale i čas, který strávíte finálním úklidem. Pivo ze surovin je tak lepší vařit v domácím minipivovaru, kde probíhají veškeré procesy a hotové pivo pak už stačí nalít do kvasné nádoby a nechat kvasit.
Mohlo by vás zajímat
Pár pivních rad
Pokud se rozhodnete věnovat se vaření piva jako koníčku a bude jasné, že překročíte určitý počet litrů za rok, je třeba tuto činnost nahlásit na celním úřadě. Velkou výhodou domácího vaření piva je to, že si můžete uvařit téměř jakýkoliv druh zlatavého moku. Samozřejmě je třeba postupovat podle konkrétních receptů, které najdete nejenom na internetu, ale také v různých pivařských publikacích. Dají se vymýšlet i recepty dle vlastních chuťových preferencí, ale to doporučujeme už zkušenějším domovarníkům.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle