Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Zdroj: Autor: Schläsinger – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65982022

Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich, slezskoněmecky Schläsches Himmelreich) je tradiční masité jídlo německé a slezské kuchyně původem ze Slezska. Kombinace slaného masa a sladké omáčky dokáže okouzlit nejednoho gurmána. S naším receptem si regionální pochoutku ze Slezska dokáže každý připravit i doma.

Poznejte slezské nebe

Slezské nebe, ačkoliv dnes již trochu pozapomenuté, je kulturním dědictvím Slezanů. V tradiční kuchyni tohoto regionu sladko-slaná chuť hlavních jídel nebyla ničím výjimečným – rozinky a švestky se přidávaly například do bigosu a na jablkách nebo hruškách se pekla zvěřina.

Slezské nebe se tradičně podává s kluskami – jedná se o menší knedlíčky kulatého tvaru z bramborového těsta. Zajímavé je, že vratislavské klusky se liší od těch z jiných míst Slezska tím, že uvnitř mají menší kousek opečeného bílého pečiva.

Co budete potřebovat?

  • 300g uzeného vepřového masa (plecko)
  • 300 g bůčku
  • 250 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka)
  • sůl a pepř
  • citrónovou šťávu
  • špetku cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci mouky
  • povidla

Jak na to?

Sušené ovoce je třeba zalít vodou a nechat ho přes noc odmočit. Maso zalijeme vodou a vaříme 45 - 60 minut podle velikosti nakrájených kusů masa. Poté přidáme namočené sušené ovoce nakrájené na menší kostičky a vodu, ve které jsme ovoce odmočili, a vše vaříme půl hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme ho na plátky. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem. Do omáčky přidáme jíšku připravenou z másla a mouky. Pro dochucení lze přidat jednu nebo dvě polévkové lžíce povidel dle chuti.