Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
27. 3. 2021 Vaření
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich, slezskoněmecky Schläsches Himmelreich) je tradiční masité jídlo německé a slezské kuchyně původem ze Slezska. Kombinace slaného masa a sladké omáčky dokáže okouzlit nejednoho gurmána. S naším receptem si regionální pochoutku ze Slezska dokáže každý připravit i doma.
Poznejte slezské nebe
Slezské nebe, ačkoliv dnes již trochu pozapomenuté, je kulturním dědictvím Slezanů. V tradiční kuchyni tohoto regionu sladko-slaná chuť hlavních jídel nebyla ničím výjimečným – rozinky a švestky se přidávaly například do bigosu a na jablkách nebo hruškách se pekla zvěřina.
Slezské nebe se tradičně podává s kluskami – jedná se o menší knedlíčky kulatého tvaru z bramborového těsta. Zajímavé je, že vratislavské klusky se liší od těch z jiných míst Slezska tím, že uvnitř mají menší kousek opečeného bílého pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat?
- 300g uzeného vepřového masa (plecko)
- 300 g bůčku
- 250 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka)
- sůl a pepř
- citrónovou šťávu
- špetku cukru
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci mouky
- povidla
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Sušené ovoce je třeba zalít vodou a nechat ho přes noc odmočit. Maso zalijeme vodou a vaříme 45 - 60 minut podle velikosti nakrájených kusů masa. Poté přidáme namočené sušené ovoce nakrájené na menší kostičky a vodu, ve které jsme ovoce odmočili, a vše vaříme půl hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme ho na plátky. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem. Do omáčky přidáme jíšku připravenou z másla a mouky. Pro dochucení lze přidat jednu nebo dvě polévkové lžíce povidel dle chuti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů