Máslo dodává slaným i sladkým jídlům tu správnou chuť. Jak jej lze využít v kuchyni?
Máslo je jedním z nejstarších a nejběžnějších tuků používaných v kuchyni po celém světě. Má mnohostranné využití, neboť se hodí do sladké i slané kuchyně. Získává se oddělením tuku od mléčné složky mléka, což je obvykle dosaženo mechanickým stahováním mléka nebo smetany. A co složení? Máslo je bohatým zdrojem tuku a obsahuje vitamíny A, D a E.
Využití másla v kuchyni
Máslo se dá využít mnoha způsoby. Ve sladké kuchyni se používá především na pečení, a to buď do základu různých moučníků, do křupavé drobenky nebo jako součást krémů. Využívá se také k vymazání forem při pečení. Co se týče slané kuchyně, používá se k opékání (vajíček, zeleniny, masa, ryb), ke zjemnění omáček, přípravě jíšky apod.
Alternativy másla
Pro ty, kteří preferují alternativy k máslu z důvodu zdraví nebo dietních omezení, existují rostlinné tuky jako margarín nebo rostlinné máslo, které jsou vyrobeny z rostlinných olejů. Nebo pokud vám nedělá dobře laktóza, můžete si dopřát máslo bez laktózy.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Překvapivá fakta o trávení: Vyšetření žaludku lékaři zavedli díky německému polykači nožů
Jak si zamilovat kapustu? Zapečená chutná skvěle s mletým masem, bramborami, rýží i s těstovinami
Tak trochu jiné lívance: Mexické buñuelos jsou tenké, křupavé a přímo omamně voní skořicí a anýzem