Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z románů: Ochutnejte dušené škeble, psí tlamy nebo žemličkový pudink
Zdroj: Pixabay, RitaE

Také se vám při čtení románů občas sbíhají sliny? Třeba, když si hlavní hrdina pochutnává na pečínce, nebo autor knihy barvitě popisuje přípravy středověké hostiny? Není divu. Dobré jídlo a dobrá knížka k sobě zkrátka patří. Zavzpomínejte s námi na některé literární pasáže plné lákavých chutí a vůní. A můžete si také zkusit vybrané lahůdky uvařit!

Literární hody

Mnohá literární díla jsou plná popisů, jak ten či onen hrdina vaří, jak jídlo konzumuje, jak to v kuchyni voní, která koření používá a jak různé suroviny spolu míchá. Je to záměr. Prostřednictvím kuchyně se totiž můžeme přenést do horké Afriky, Asie plné exotických vůní nebo na mrazivou Sibiř. Právě díky popisu kultury stolování a vaření v cizích krajích si při četbě románů snáze představíme, jak se v daném koutě světa asi žije. Literatura je jídla plná. Tak ochutnejte s námi!

Dušené mušle podle Betty MacDonaldové

Oblíbená autorka knihy Vejce a já ve svém psaní vycházela hodně ze svého vlastního života. Proto i recept na mušle, který popisuje v knize Co život dal a vzal, má jistě mnohokrát vyzkoušený. Tady je: „Vyřež z lastur nejméně čtyři šálky máslovek a dobře je proper. Rozemel je s jedním zeleným pepřem, svazkem zelených cibulek, šesti plátky slaniny, dvěma velikými oloupanými bramborami a jedním svazkem petržele. Hoď to do velkého kotlíku, přidej kostku másla a zalej vodou. Vař pomalu a tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Přidej dvě nebo tři větší konvičky mléka, sůl a hrubě mletý pepř. Podávej s topinkou a s máslem, jakmile se mléko ohřeje.“

Psí tlamy z knihy Williama Saroyana

V knize Tati, tobě přeskočilo amerického spisovatele Williama Saroyana se můžete dočíst o tom, jak si otec se synem dali k jídlu psí tlamy. Ovšem nešlo o týrání zvířat. Pochoutka s tímto názvem ve skutečnosti označovala žemli s opečeným vuřtem a pikantními přísadami. Saroyan ji v knize popisuje takto: „Sešli jsme po svahu dolů k moři a dali si psí tlamy, co po nich v ústech až hoří. Ale to v nich musí být všechno, co do nich patří, a to je nakrájená syrová cibule, nakrájená kyselá okurka s bobkovým listem, hořčice a omáčka ze španělského pepře, kterou se celá ta rozkrojená žemle s opečeným vuřtem poleje, takže stéká shora dolů po všech stranách.“

Žemličkový pudink z knihy Róza Rio

Českého básníka, prozaika a dramatika Jiřího Šotola sice proslavily hlavně jeho historické romány Kuře na rožni a Tovaryšstvo Ježíšovo, ale recept na žemličkový pudink najdete v románu Róza Rio, jež se odehrává v atmosféře protektorátu. A jak se tehdy takový pudink dělal? Bylo potřeba dvě žemle namočit do smetany, utřít čtvrtku másla, přidat tři žloutky a tu namočenou žemličku, dále rozinky, pomerančovou kůru, mandle, cukr, lžíci Araku a sníh ze tří bílků, pak to vše dát do formy a vařit v páře. Žemličkový pudink je velmi podobný současné žemlovce, jen je bez jablek. Ale i tak si jej můžete zkusit udělat. Alkoholický nápoj Arak se dá nahradit rumem.

Židovský kapr podle Oty Pavla

Patříte-li mezi milovníky ryb, rozhodně by vám neměl uniknout recept na židovského kapra ze vzpomínkové knihy Oty Pavla Jak jsem potkal ryby. Jak na přípravu tohoto pokrmu? Ota Pavel doslova píše: „Kousky kapra obal v mouce, dus na oleji s cibulkou, rybím vývarem, bílým vínem, česnekem a sekanou petrželkou, přelij vlastní šťávou se sardelkami, nakládanou šalotkou a dušenými pečárkami. Mňam!“

Další popisy zajímavých jídel najdete v knížce Jaroslavy Jiskrové s názvem Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury. Podle některých se vařit dá, jiné, jako třeba proslulý dort, který v Čapkově Knize o pejskovi a kočičce pekla zvířátka, si možná raději nechte ujít.

Naposledy jste si prohlédli