Italské pesto počesku: Vyzkoušejte koprové, libečkové nebo mrkvové
12. 4. 2021 Vaření
Pesto není ani omáčka, ani dip - ale něco mezi tím. Rozmixované a správně ochucené bylinky s trochou oleje a dalšími přísadami tvoří dohromady jedinečný koktejl, který pozvedne chuť nejen těstovin, ale také polévek a jiných pokrmů. Zkuste si udělat pesto hezky počesku. Prozradíme vám, jak na to, i kam je pak použít.
Italská klasika
Za „místo narození“ bylinkové pasty, tedy originálního italského pesta, se považuje oblast Ligurie v severní Itálii. Celým názvem se pak tato „omáčka“ jmenuje pesto alla genovese podle italského města Janov (Genova). Slovo pesto je odvozeno z italského „pestare“, což znamená rozmačkat, rozdrtit nebo roztlouct. Dříve se totiž při přípravě pesta drtila v hmoždíři bazalka s piniovými oříšky, olivovým olejem, solí, parmazánem a česnekem. Dnes hmoždíř nepotřebujete, stačí vám jakýkoliv mixér. A obejdete se i bez bazalky a bez piniových oříšků.
Mohlo by vás zajímat
Kupované, nebo domácí?
Bazalkové pesto koupíte běžně. Dalším snadno dostupným druhem je pesto rosso ze sušených rajčat. Dále můžete v obchodech pořídit pesto z oranžových nebo zelených rajčat či z rukoly. Ovšem tyto druhy jsou taky poměrně drahé. Nabízíme vám proto lepší variantu. Naučte se dělat pesto doma! Bude to levnější, čerstvé a sami si rozhodnete, co do něj dáte.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Na základní verzi pesta alla genovese stačí otrhat čerstvé lístky bazalky a vložit je do mixéru spolu s olivovým olejem, solí, parmazánem, česnekem a piniovými oříšky. Hustotu pesta si určíte sami. Někdy se hodí víc tekuté, pak přidáte víc oleje, jindy potřebujete pesto hustší, tak musí převládat bylinky a oříšky. Ale zdaleka není potřeba zůstávat jen u bazalky. Začíná sezona bylinek a čerstvých natí, a tak by byla škoda nevyzkoušet jiné druhy. Vždy potřebujete jako základ olej, ale ten nemusí být jen olivový. Naopak, k českým bylinkám se bude hodit více slunečnicový.
Mohlo by vás zajímat
Totéž platí pro oříšky. Piniové lze nahradit vlašáky nebo slunečnicovými semínky. Zároveň tak můžete beze zbytku zužitkovat, co máte doma. Třeba mrkvovou nať. Tu stačí jen otrhat a zbavit tužších částí. Drobné lístky pak dobře vyperte ve studené vodě a nechte na papírové utěrce oschnout. Pak lístky rozmixujete se slunečnicovým olejem, slunečnicovými semínky, česnekem a solí. Podle chuti přidejte parmazán nebo jiný tvrdý zralý sýr. Nebo sýr vynechejte a máte veganskou verzi. Stejným způsobem si připravíte pesto z petrželových lístků (použijte sladkolistou petržel), z aromatického kopru, chuťově výrazného libečku, nebo dokonce pesto dýňové, na které najdete přesný postup zde. Pikantní ráz dodá jídlům rukolové pesto, naopak jemné je pesto ze špenátu či z mangoldu.
Kam s ním?
Orientujte se podle výchozí suroviny. Obecně se dá říci, že lze pesto použít do mnoha jídel. Například jako součást předkrmu na opečenou bagetu, hodí se ale také jako poslední „tečka“ při servírování zeleninových polévek. Využijete jej samozřejmě v mnoha těstovinových jídlech, ale klidně i na steaky. Petrželkové pesto se hodí na vařené brambory, do nádivek nebo do krémových zeleninových polévek (při dokončení), koriandrové sedne k pečeným rybám, rukolové dozdobí zeleninový salát, špenátové bude slušet grilovanému lososu stejně jako to koprové. Pesto z mrkvové natě zajímavě dokreslí mrkvovou polévku. Jak vidíte, možností je mnoho a hlavně záleží na tom, co vám chutná!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Italský sníh, merinque, má specifický způsob přípravy za použití cukrového rozvaru
Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
25. 4. 2021 20:35