Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?
21. 4. 2021 Vaření
Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně, v Americe se jako máslo označuje, a je tak známé i u nás. A stejně jako klasické máslo se dá využít jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. A kromě toho si ho můžete snadno vyrobit i doma.
Arašídy od Aztéků
Podle The Huffington Post používali pastu z rozemletých arašídů jako první již Aztékové v 1. století. Ovšem nikoliv coby pochoutku, nýbrž čistě jako léčivý prostředek na bolesti zubů. V roce 1895 si pak doktor John Harvey Kellogg nechal patentovat proces výroby arašídového másla, jež bylo doporučováno pacientům bez chrupu jako dobrá náhrada proteinů. Výrobek se postupně vylepšoval a získával jemnější konzistenci, a to i díky použití různých olejů. První jemná a hladká pasta z arašídů se začala vyrábět v roce 1928 a nesla název Peter Pan, podle pohádkové postavičky ze Země Nezemě. Dnes vyrábí arašídové máslo mnoho firem a můžete jej koupit jak v jemné verzi (smooth), tak ve verzi s kousky arašídů (crunchies) či s různými dalšími přísadami. Anebo si ho můžete vyrobit sami.
Mohlo by vás zajímat
Domácí výroba
Bude to možná znít překvapivě, ale není nic snazšího, než si vyrobit domácí arašídové máslo. Potřebujete jen arašídy a mixér. Postupným mixováním se z arašídů začne uvolňovat olej a získají krémovější konzistenci. Podle chuti můžete máslo doplnit olejem pro jemnější konzistenci nebo solí, cukrem, kakaem či čokoládou pro zpestření. Neloupané, nesolené arašídy nejdříve musíte zbavit slupek, a pokud chcete, můžete je krátce zapéct v troubě, získají tak příjemný kouřový nádech.
Mohlo by vás zajímat
Kam s burákovým máslem
Američané si je mažou na toasty místo klasického másla a doplňují třeba marmeládou. Oblíbenou americkou cukrovinkou, která je k dostání i u nás, jsou také čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem. Vyrobit si je můžete i doma. Stačí malé papírové košíčky naplnit zčásti rozpuštěnou mléčnou čokoládou, pak přidat arašídové máslo a zalít opět čokoládou. Výtvor nechte zatuhnout v lednici a máte to.
Mohlo by vás zajímat
Vynikající je také krém z arašídového másla. Jednoduše vyšlehejte arašídové máslo se změklým klasickým máslem a přidejte moučkový cukr podle chuti. Krémem můžete plnit košíčky z křehkého těsta, linecké cukroví, tartaletky i jiné moučníky. Arašídové máslo je skvělé v cookies, muffinech nebo jako součást čokoládové polevy. A hodí se i do slaných pokrmů, třeba jako je omáčka na těstoviny nebo marináda na maso, případně jako dip. Zkrátka, možností je mnoho. Tak si je užijte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat