Zapomenuté vložky do polévek: Ochutnejte piškotový svítek či vaječné krupky podle Sandtnerky
24. 4. 2021 Vaření
Čistý vývar je fajn na rána při kocovině, ale na oběd nezasytí. Proto jej hospodyňky odjakživa doplňovaly masem, zeleninou, nudlemi, knedlíčky a podobně. Nahlédněte s námi pod pokličku doby dávno minulé a uvařte si polévky se zajímavým zpestřením tak, jak se vařívaly kdysi.
Polévka je grunt…
…říkávaly naše babičky. A ještě před nimi Marie-Janků Sandtnerová, česká učitelka, autorka kuchařských příruček a propagátorka zdravé výživy, psala ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů v roce 1936 o polévkách toto: „Polévka je odvar z masa neb různých zelenin, hub a luštěnin, dále z ryb, želv, vajec, piva, vína nebo z některých druhů ovoce. Při polévce rozeznává se základ, přídavky, zavářky a vložky.“ Základ podle Sandtnerové tvořil samotný druh polévky, například hovězí vývar, přídavek pak maso, zelenina či luštěniny.
Mohlo by vás zajímat
Zavářkami se myslely nudle, knedlíčky a strouhání a konečně, jako vložky do polévky slavná kuchařka označovala kuchařské výrobky, které se tepelně připravovaly mimo samotný polévkový základ a obvykle jinak než vařením. Typicky se vložky do polévek pekly, smažily nebo vařily nad párou. Polévka s takto připravenou vložkou byla obvykle podávána při slavnostnějších příležitostech. S její přípravou totiž bylo o něco více práce. Pojďte si s námi dnes zavařit jako před sto lety!
Piškotový svítek
Představujete si něco sladkého a nadýchaného? V tomto případě platí jen druhá část věty. Piškotový svítek je slaná vložka do polévky. Zkuste jej připravit podle Marie-Janků Sandtnerové, která radí: „Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh, zlehka přidáme dva žloutky, sůl a 40 g krupičné mouky. Pánev vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na ni rozetřeme. Upečeme dorůžova. Z upečeného svítku krájíme kosočtverečky a podáváme je k hotové polévce.“
Hrášková sedlina
Vaječná sedlina jsou vlastně v mléce či smetaně rozšlehaná, a pak nad párou uvařená, různě ochucená vejce. Sedlina má konzistenci podobnou želé, v chuti je velmi jemná. Základ vždy tvoří vejce, sůl a mléko (nebo smetana) a tato směs se může dochucovat nasekanými bylinkami, šunkou, nebo hráškem. A jak udělat hráškovou sedlinu? Uvařte ve vodě 250 gramů hrášku, sceďte a propasírujte. K hráškovému pyré přidejte 1 vejce, 1 žloutek, sůl, pepř, trochu mléka a trochu strouhanky. Společně vše důkladně prošlehejte a vařte ve vodní lázni do ztuhnutí. Uvařenou sedlinu nakrájejte na kostičky a podávejte k polévce.
Mohlo by vás zajímat
Vaječné krupky
Tahle smažená vložka do polévky je snadná na přípravu a zeleninové i masové vývary skvěle ochutí. Smažené vaječné krupky připravíte podle Marie-Janků Santnerové tak, že z jednoho vajíčka a 120 g mouky uděláte tuhé těsto a necháte je zaschnout. Poté se těsto nastrouhá a strouhání se usmaží na přepuštěném másle. Vaječné krupky se podávají k polévce zvlášť a každý strávník si nandá podle své chuti.
Témata
Mohlo by vás zajímat