Patero zaručených triků, jak připravit nejlahodnější sametovou bramborovou kaši
24. 4. 2021 Vaření
Řízky, párky, sekaná, karbanátky, masové rolády… ke všem těmto a mnoha dalším pokrmům se jako příloha hodí bramborová kaše. Víte, jak ji připravit, aby byla sametově hladká, bez hrudek, s máslovou chutí a pevnou konzistencí? Jsou zásady, které když dodržíte, úspěch se zaručeně dostaví.
Druh brambor
Nemůžeme říct, že kaši nejde udělat z jiného druhu, ale pokud si chcete být výsledkem jistí, rozhodně v obchodě sáhněte po bramborách typu C. Ty jsou totiž moučnaté a přirozeně obsahují nejvíce škrobu ze všech tří nejobvyklejších typů brambor. Právě proto se varný typ C nejlépe hodí na bramborovou kaši, ale také do všech těst, kde se používají brambory.
Průběh vaření
Na tom opravdu není nic složitého. Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a uvařte se solí a kmínem doměkka. Brambory se vždy zalévají studenou vodou, v níž se v kastrůlku pod pokličkou nechají uvařit. Po uvaření je ihned sceďte a nechte pod pokličkou chvilku propařit. Pak je ručně rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Ale udělejte to hned! Čekání bramborám nesvědčí.
Mohlo by vás zajímat
Teplé mléko
K rozšťouchaným bramborám přilijte teplé, nebo alespoň vlažné mléko a přidejte máslo. Mléko by skutečně mělo být horké a máslo pro změnu studené. Tak dosáhnete nejlepší konzistence. Všechny suroviny se krásně propojí. Na druhé straně, ani s mlékem pokojové teploty nic nezkazíte. Stačí, když je vyndáte z lednice předtím, než začnete loupat brambory. Trik spočívá spíš v másle.
Hodně másla
Chcete-li mít kaši malinko dietnější, dejte do ní víc mléka. Ale šéfkuchaři špičkových restaurací to dělají přesně naopak; mléka dávají málo nebo ho úplně vynechají a brambory pouze rozšlehají s máslem, případně se smetanou nebo se smetanou ke šlehání. Díky tomu vznikne úžasně hebká, sametově hutná konzistence kaše.
Mohlo by vás zajímat
Pravidla míchání
Jestli kaši vyšleháte ručně, nebo pomocí elektrického šlehače, to zas tak důležité není. Jednu věc byste si ale měli zakázat. Ponorný tyčový mixér. S tím téměř jistě dosáhnete rychle a bravurně přesně tak mazlavé lepivé kaše, jakou ji mít nechcete. To už je lepší brambory jen ručně rozšťouchat. Pokud budou dobře uvařené, i tak se vám z nich podaří udělat kaši. Nejlepšího výsledku ale dosáhnete, když je nejdřív rozšťoucháte, a pak krátce prošleháte dohladka.
Možnosti dochucení
Bramborová kaše je dobrá sama o sobě, ale může být ještě lepší! Přidejte do ní pár kapek lanýžového oleje nebo uvařte spolu s bramborami kousek petržele či mrkve a pak vše společně prošlehejte. Bylinky na závěrečné dozdobení na talíři také ničemu neuškodí. A samozřejmě, vynikající je také zapečená bramborová kaše nebo staročeská zapražená bramborová kaše.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nahradit smetanu? Zvládnete to i bez ní. Prozradíme vám několik možností
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami