Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou
3. 5. 2021 Vaření
Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to není nic nového. Kdysi se takhle vařívalo běžně a ke spoření vedly hospodyňky i slavné kuchařky. V tomto ohledu byla nejznámější Anuše Kejřová. Pojďme si na tuhle ikonu úsporného vaření zavzpomínat a inspirujme se jejími recepty.
Anuše Kejřová: učitelka a spisovatelka
Zatímco Magdalenu Dobromilu Rettigovou zná asi každý a podobně známá je „Sandtnerka“, Anuše Kejřová zas tak proslavená není. Ovšem ve své době byla! Podle webu Databazeknih.cz se Anuše Kejřová narodila v roce 1874 jako Anna Nápravníková v Kralupech nad Vltavou. Byla velmi činorodá a podnikavá, a kromě psaní kuchařek se věnovala i jiným činnostem. V roce 1910 se například stala majitelkou koncesované školy kuchařské, kde také sama vyučovala. Vaření učila i na dívčí měšťanské škole a dívčím lyceu v Hradci Králové. V roce 1905 napsala a poprvé vydala knihu s názvem „Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti“.
Mohlo by vás zajímat
V té hned v úvodu píše: „Sestavila jsem pro mladé, nezkušené hospodyňky týdenní jídelní lístky pro 4 — 6 osob, v nichž s každým nepatrným zbytkem jest počítáno a vařeno pro malou domácnost. Uvedla jsem též, co který recept vydá, ať moučný nebo masitý, tak aby se špatně nehospodařilo, jídla nezbyla; a kdyby přece, uvedla jsem, kterak jich zužitkovati. Jídla ta uvádím v levném rozpočtu, neb mám za to, že při dnešní drahotě musí počítati každá rodina méně i více zámožná. Arci, když to poměry dovolí, jídla zlepšená vajíčkem, máslem atd., pokrmu nezkazí.“ Tato kuchařka se stala nejslavnější ze všech těch, které Kejřová vydala, a dočkala se mnoha vydání. A právě z této knížky pocházejí následující recepty.
Zelí z brukve
V názvu receptu na tento pokrm Kejřová uvádí „Zelí z brukve (kedlubnu)“. Postup je následující: „Oloupanou brukev na hrubém struhadle rozstrouháme, nebo na jemné nudličky rozkrájíme, dáme na rendlík, přidáme špetku soli, kmínu, dvě kostky cukru, lžíci másla neb i sádla, podlijeme trochou teplé vody a přidáme dvě lžíce octa. Necháme do měkka dusiti. Na to nalijeme několik lžic kyselé smetany, do které jsme lžičku sypké mouky rozkverlaly. Necháme to až do zhoustnutí povařiti, načež podle chuti přidáme ještě trochu octa nebo přisolíme.“ Levná variace na tento pokrm je také kedlubnové zelí s těstovinami.
Mohlo by vás zajímat
Zadělávané drůbky
Drůbky patří k jedněm z nejlevnějších masových surovin a drůbková polévka je vynikající jídlo. Anuše Kejřová nabízí recept, jak využít již uvařené drůbky, a zabít tak „dvě mouchy jednou ranou“, tedy vyrobit polévku i hlavní chod. Postupujte dle dobového předpisu: „Zbylé uvařené drůbky: křídla, krk, srdce a žaludek, maso na kousky nakrájíme a dáme je s trochou polévky a plotnu. V osolené vařící vodě uvaříme s kouskem másla malou růži květáku do měkka. Na másle uděláme řídkou bledou jíšku, zalijeme ji vodou z květáku, přidáme polévku z drůbků, trochu petržilky, štipku květu nebo muškátového oříšku. Necháme dobře povařiti a zahoustnouti.“
Mohlo by vás zajímat
Nudlový nákyp s čokoládou
Sladký nudlový nákyp je možné udělat i jednoduše z již hotových těstovin, ale Anuše Kejřová jej nabízí v trochu jiné úpravě: „Z 1 vejce, trochu vody a mouky uděláme drobné nudle, které v mléce nebo smetaně uvaříme, až je z nich hustá kaše. Při vaření nasypeme k nim 1 tabulku rozstrouhané čokolády „Zora“ a pak to necháme vychladnouti. Zatím utřeme na míse 2 dkg másla, 3 žloutky, 4 dkg cukru, citronovou kůru, posléze do toho přidáme nudlovou kaši a hustý sníh ze 4 bílků. Nalijeme vše do máslem vymazané, moukou vysypané formy, v páře ½ hodiny vaříme a pak necháme na třínožce v troubě dopéci.“ Jak vidíte, podle sto let starých receptů se dá vařit zajímavě i dnes. Tak proč to nezkusit?
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ušetřit za jídlo? Vyzkoušejte nakupovat jen na jeden týden a svědomitě plánovat jídelníček
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12