Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
17. 5. 2021 Vaření
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně zpracovávat a konzumovat. Je lepší používat čerstvé listy, nebo bohatě stačí mražená varianta? Osvojte si kuchařské zacházení s touto listovou zeleninou.
Čerstvý, nebo mražený?
Špenát je vynikající listová zelenina, která dodá svěžest mnoha receptům. Chutná skvěle v kombinaci se smetanou, plísňovým sýrem a těstovinami nebo bramborovými gnocchi, ale výborně funguje i jako náplň do masových závitků, například kuřecích. I samotný špenát může dobře posloužit, ideálně jako příloha k výpečkům a bramborovým knedlíkům. Zkuste si někdy uvařit dobrý špenát, k tomu těstoviny, společně to promíchejte a ozdobte vypečeným buřtíkem nakrájeným na kostičky. Toto jednoduché jídlo si okamžitě zamilujete! Špenát najde využití dokonce i ve sladkém pečení - aktuální hit cukrářů, takzvaný mechový dort, je toho jasným důkazem...
Mohlo by vás zajímat
Špenát má kromě skvělé chuti i tu výhodu, že neobsahuje moc kalorií, zato v něm najdeme důležité živiny. Každý, kdo někdy slyšel o Pepku námořníkovi, teď asi myslí na železo, ve skutečnosti ale několik studií prokázalo, že zrovna obsah železa ve špenátu není až tak důležitý. Na druhou stranu v něm najdeme vitamíny skupiny B a vitamín K, draslík či lutein. Více o tom si přečtěte tady:
Mohlo by vás zajímat
Pokud chcete ze špenátu dostat co nejvíce prospěšných látek, je nutné jíst jej čerstvý a syrový, říkáte si možná. Pravda je to jenom do určité míry. Listy špenátu v sobě nesou řadu hodnotných látek pouze prvních několik dní po utržení. Podle magazínu Zdraví a dieta se hodnoty vitamínů a minerálů snižují dokonce už po dvou dnech uchovávání v pokojové, tedy nevhodné teplotě a po čtyřech dnech už v zelenině po zdravých živinách není ani památky.
Mohlo by vás zajímat
Pokud tedy nemáte špenát z vlastní zahrádky nebo nevíte, v jakých podmínkách byl skladován, než se dostal do vašich rukou, volte raději kvalitní mražený špenát. Ten sice byl už jednou zpracován, což mu část důležitých látek také odebralo, alespoň ta zmenšená hodnota se ale díky procesu zamražení v zelenině zachovala.
Jak zpracovat listový špenát do mrazáku?
Pokud naopak máte přístup k velké úrodě čerstvého špenátu, právě zamražení je to nejlepší, co s ním můžete udělat, protože nepředpokládáme, že byste ho chtěli jíst třikrát denně. Jak na to?
Důležité je používat opravdu čerstvý špenát, ideálně ještě ten den natrhaný. Všechny listy důkladně properte ve studené vodě. Pak je nejlepší zvolit metodu blanšírování, díky níž se zachová část živin i barva zeleniny. Ze stejného důvodu se tento typ tepelné úpravy používá třeba i u brokolice. Spočívá to v tom, že listy špenátu necháte ve velkém sítku okapat, pak je přelijete vařící vodou a okamžitě je zchladíte vodou ledovou. Teplotní šok zeleninu „uzamkne“.
Mohlo by vás zajímat
Takto upravené listy pak tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. To můžete dát do pytlíků ve větších porcích, které zamrazíte, anebo jej nejprve nechte zamrznout v menších formičkách. Z těch tvrdé kostky po čase vyklepněte a zabalte je do sáčků. Pokud si špenát před zmrazením takto předem naporcujete, bude se vám s ním lépe pracovat při příštím vaření.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více