Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
29. 5. 2021 Vaření
Jahodová sezóna se blíží, a tak je nejvyšší čas vybrat si recepty s těmito oblíbenými letními plody, které letos vyzkoušíte. Plněné ovocné knedlíky i klasický koláč nebo bublanina, to je taková klasika. Ale co ochutnat třeba vyšperkované Míša řezy nebo domácí ovocnou zmrzlinu?
Jahody, kam se podíváš
Sezóna českých jahod se blíží - podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka budeme letos moci na samosběry vyrazit ve druhé polovině června. Sladké červené plody s minimem kalorií jsou tak oblíbené mimo jiné i proto, že je možné zpracovat je mnoha způsoby. Dětem je můžete jen omýt, nakrájet a posypat je trochou moučkového cukru, navršit na ně kopec domácí šlehačky nebo k nim přidat vanilkovou zmrzlinu. Až přijdou horké dny, rozmixujte velkou hrst jahod se studeným mlékem. Vyrobíte tak studenou ovocnou polévku, kterou si dorost zamiluje. Tip! Po zdravější verzi použijte jogurt Activia, který má velmi řídkou konzistenci, zároveň ale obsahuje živé kultury.
Mohlo by vás zajímat
Klasickým využitím jahod je zapéct je do koláče s drobenkou nebo moučníku bublaninového typu. Nic proti tomu, ale ruku na srdce, i skvělý jahodový koláč se může přejíst. Tak to letos zkuste trochu jinak. Každou návštěvu ohromíte Míša řezem s jahodami. Je to naprosto jednoduchý dezert, který skvěle chutná a jahody mu dodávají šmrnc. Navíc Míša řez zabrnká na citlivou nostalgickou notu každému, kdo jej v dětství miloval v podobě zmrzliny. Dali byste si to bez tvarohu, ale stále v duchu populárních cukrovinek? Pak je pro vás tou správnou volbou jahodový řez á la Mrož.
Začněte den načerveno
Podle odborníků bychom denně měli sníst tři kusy (nebo tři malé hrsti) čerstvého ovoce. Proč si tuto milou povinnost neodbýt hned ráno? Jahody vás po probuzení nezatíží, dodají vašemu tělu vitamíny, minerály i sacharidy na rozjezd a hodí se skoro do všeho. Můžete z nich udelat smoothie nebo je přidat do jogurtu s müsli, případně jimi ozdobit ovesnou kaši. Máte-li ale čas a chcete nastartovat den něčím speciálním, co takhle usmažit lívanečky se šlehačkou a s čerstvými jahůdkami? Vynikající nápad na víkendový brunch! Další variantou jsou zapečené palačinky s tvarohem a smetanovou zálivkou, které poslouží i jako vydatný sladký oběd.
Když už na to přišla řeč, proč vlastně jsou pro nás jahody tak prospěšné? Čerstvé plody mohou pomoci se zácpou, ale i s celkovým detoxem organismu. Listy jahodníku zase uklidňují rozbouřený žaludek. V jahodách najdeme vitamíny C, A a B, dále minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo a mangan a jsou i dobrým zdrojem kyseliny listové.
Mohlo by vás zajímat
Ať už si vyberete jakoukoliv jahodovou lahůdku, nezapomínejte, že čerstvé jahody se rády a rychle kazí. Spotřebovat byste je měli do dvou dnů po nákupu nebo sběru. Pokud víte, že se vám to nepodaří, můžete je zamrazit nebo z nich udělat kompot. Stačí vám k tomu pár prázdných, čistých zavařovacích sklenic, voda, cukr, kapka rumu a samozřejmě jahody. Je to snadné a jahodový kompot vám v chladné spíži nebo ve sklepě vydrží celý rok.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat