Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
31. 5. 2021 Vaření
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc „těžké“ a pudinkový krém na dorty a cupcakes už máte v malíčku? Naučte se připravit jednoduchý bílkovo-máslový krém. Jak na něj a proč ho chtít vám poradí food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková.
Máslo, kam se podíváš
S trochou nadsázky by se dalo říct, že nic jiného než máslový krém se u nás do dortů dříve nepoužívalo. Na tenhle krém stačilo vyšlehat změklé máslo s moučkovým cukrem a bylo hotovo. Vzniklý krém se poté mohl dochutit i dobarvit - třeba kávou, kakaem, rumem, ovocnou pastou a podobně. Máslový krém je prostě jednoduchý základ cukrařiny. Krásně se s ním zdobí, po ztuhnutí perfektně drží tvar a můžete jej využít jak na promazávání korpusů, tak na obmazání dortu zvenku a jeho finální zdobení. Vlastně má jen jednu nevýhodu: některým lidem může připadat až moc tučný a „těžký“. Právě proto se cukráři průběžně pokoušeli hledat variace, u kterých by máslo zůstalo, ale odlehčilo se další surovinou. Jednou z možností je již zmíněný pudinkový krém, a tou druhou pak bílkový-máslový krém, který profi cukráři označují jako swiss meringue buttercream (švýcarský sněhový máslový krém).
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
„Možností, jak tento krém udělat, je více, já jsem si oblíbila asi nejsnazší z nich,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny. „Postupuji tak, že v malém kastrůlku rozehřeji na sporáku vodu. Potom ve větší nerezové misce smíchám bílky s krystalovým nebo krupicovým cukrem. Misku dám nad páru, která vychází z kastrůlku, a vařečkou směs míchám, dokud se obě suroviny nespojí. To poznáte tak, že do misky sáhnete čistými prsty. Jakmile prsty promnete a necítíte žádné drobečky, ale jen hladkou, lehce lepivou hmotu, je hotovo.“ V této chvíli je potřeba krém začít šlehat ručním elektrickým šlehačem. „Ještě tak dvě minutky šlehám nad párou, pak misku sundám ze zdroje tepla a krém došlehám do vychladnutí,“ říká Šárka Adámková a dodává, že je potřeba dodržet dvě věci.
Mohlo by vás zajímat
Miska, ve které jsou bílky, se nesmí dotýkat horké vody pod ní, a zároveň se bílky nesmějí zahřívat moc dlouho. V obou případech by se mohly začít vařit a krém by se z nich už nepodařilo udělat. „Hotový vyšlehaný sníh nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku a poté do něj postupně vešlehejte změklé máslo,“ radí Adámková. Tímto postupem vznikne krásně hladký krém bílé barvy, se kterým se pak fantasticky pracuje. Bílkovo-máslový krém přijímá výborně veškeré potravinářské barvy a skvěle drží na dortu. „Tímto krémem jsem zdobila dort pro dcerku mé kamarádky letos v lednu. Dort stál při pokojové teplotě několik hodin a krém se ani nehnul,“ popisuje své zkušenosti Šárka Adámková a připomíná, že se během zahřívání bílky pasterizují, a tak je pak po vyšlehání možné použít je do kremrolí nebo jiných zákusků, kde se používá sníh. Druhou možností, jak připravit bílkovo-máslový krém, je udělat z cukru a vody rozvar a ten následně za stálého šlehání přidávat k syrovým, už částečně také prošlehaným bílkům.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept a použití
Vyzkoušené poměry surovin nám popsala Šárka Adámková. „Já používám 210 g cukru na 4 bílky a následně do vyšlehaného sněhu přišlehám ještě 310 g změklého másla,“ říká Adámková a dodává, že na jejím instragramovém profilu Holka u plotny najdete i video, kde popisuje přípravu krok za krokem. A kam s krémem? Jak už jsme uvedli, skvělý je na dorty, ale využijete jej také při zdobení cupcakes nebo při slepování sušenek. A pozor, je tak dobrý, že jej možná budete ujídat i lžičkou rovnou z mísy!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů