Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou
10. 6. 2021 Vaření
Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte připravený za chvilinku a návštěva si určitě pochutná. Nabízíme vám dnes tři variace podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové.
Naslano i nasladko
Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do nichž se přidávají různé přísady, a vše se pak peče na rozpálené pánvi. V současné době jsme zvyklí spíše na omelety slané, ale dříve byly běžné i omelety sladké a nejedna restaurace je nabízela v dezertním menu. Právě proto, že sladká nadýchaná omeleta patří spíš do doby minulé, sáhli jsme dnes po historických receptech a nabízíme vám tři variace podle české učitelky a autorky kuchařských příruček Marie Janků-Sandtnerové, které se přezdívá zkráceně taky „Sandtnerka“. Sandtnerová vydala několik kuchařek a ve své době byla skutečnou mistryní v oboru. Přeneste se tedy s námi o století zpátky a upečte si poctivé omelety, které byste klidně mohli servírovat i na prezidentský stůl. Recepty jsou z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936.
Mohlo by vás zajímat
Omeleta třená
Potřebujete 40 g změklého másla, 75 g cukru, 5 žloutků, 5 bílků, 500 ml mléka, 300 g krupičné mouky, citronovou kůru, tlučenou vanilku, máslo na potírání pánve a džem a cukr na dokončení. Do prošlehaného másla přidejte cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru a dobře utřete, asi tak 15 minut. Poté po lžících přidávejte studené mléko a krupičnou mouku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Omeletovou pánev vymažte máslem, rozehřejte a těsto na ni po částech rozetřete a upečte omeletu po obou stranách. Poté ji potřete džemem a posypte cukrem. Předpis vystačí pro 5 osob.
Mohlo by vás zajímat
Omeleta z bramborové mouky
Na jednu omeletu potřebujete 140 g cukru, 4 žloutky, 4 bílky, citronovou kůru, 3 lžičky bramborové mouky, 20 g másla a 20 g mouky na pánev, džem a cukr. Utřete společně cukr, žloutky a citronovou kůru 15 minut. Pak přidejte bramborovou mouku a sníh z bílků. Těsto rozetřete na tukem vymazanou a moukou vysypanou pánev a upečte v předehřáté troubě. Omeletu potřete džemem, případně dozdobte ovocem, pocukrujte a podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Omeleta kynutá
Pro pět porcí potřebujete 125 g hladké a 125 g krupičkové mouky, ½ l mléka, 15 g droždí, sůl, citronovou kůru, 50 g cukru, 1 vejce, 40 g másla + na vymazání pekáče, 1/8 mléka na zalití, džem, máslo na pečení. Postup je následující: smíchejte obě mouky, přidejte cukr, sůl a citronovou kůru, z droždí vykynutý kvásek a vlažné mléko, ve kterém jste rozmíchali celé vejce a rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto dobře propracujte a nechte vykynout. Poté z něj pečte na rozpálené, máslem vymazané pánvi omelety. Po upečení je plňte džemem, případně i tvarohovou nádivkou, složte je do vymazaného pekáče, zalijte mlékem a v předehřáté troubě upečte. Anebo je podávejte klidně hned po usmažení na pánvi.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více