Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?
12. 6. 2021 Vaření
Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani nechutná. Z čeho se vlastně pro Maďarsko typická tarhoňa dělá a jak ji nejlépe připravit?
Kotlíková lahůdka
Drobné kuličky jsou typickou přílohou nebo základem pro hlavní chod v maďarské i slovenské kuchyni. Recept nebo inspirace na něj pochází zřejmě z doby Osmanské říše a turecké kuchyně, každopádně se přisuzuje kočovným národům, které potřebovaly mít s sebou jídlo, jež se dobře skladuje a přenáší, a pak rychle a snadno připravuje, ideálně typicky v jednom kotlíku na ohni. A to přesně tarhoňa je. V maďarských kuchařkách se podle webu Zserbo.com tarhoňa objevuje již v 16. století.
Mohlo by vás zajímat
A co to tedy je? Vlastně nic světoborného. Jde o jednoduchý výrobek z vody, pšeničné mouky a celých vajec, který se formuje přes speciální cedník do „zrnek“ či kuliček velikosti ječmene. Možná proto se tarhoni v angličtině říká egg barley (vaječný ječmen). Dle kuchařky Eleka Magyara Kuchařská kniha labužníka tradiční výroba probíhala tak, že se na 1 kg mouky přidala 3 až 4 čerstvá vejce a uhnětlo se tuhé těsto. Protlačené kuličky se poté sušily na slunci a hospodyně si je dělávaly do zásoby, asi jako kdysi naše babičky domácí nudle.
Mohlo by vás zajímat
Jak se vaří tarhoňa
Tarhoňa se správně nejdřív opraží dozlatova na trošce sádla s paprikou a solí, pak se podlije vodou a dusí doměkka. Na rozdíl od jiných těstovin se ale tarhoňa vaří mnohem déle, k úplnému změknutí potřebuje asi 50 až 60 minut. Ale pozor, nesmí se rozvařit na kaši. Stejně jako se nesmí upražit moc, měla by být po osmažení na sádle zlatavá. Z tarhoni můžete dělat „rizoto“, nebo ji použít jako přílohu k perkeltu či paprikáši. Hodí se ale všude tam, kde byste jinak zvolili rýži. V Maďarsku se nestydí podávat tarhoňu i s klobáskami, případně ji míchají s bramborami na paprice nebo tarhoňou nadívají zelné listy či plněné papriky. Vyzkoušejte třeba tarhoňu se zelím a uzeným nebo jako vložku ve fazolové polévce. I tak se dá tarhoňa využít; zkrátka místo těstovin nebo místo rýže či knedlíků. Ostatně, tarhoňa při vaření tak nabobtná, že něco jako mini knedlíčky stejně připomíná.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit taštičky z křehkého těsta? Rady a tipy pro začátečníky
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?