Retro šunkové předkrmy: Vzpomínáte na vejce s pěnou nebo závitky v aspiku?
29. 6. 2021 Vaření

Šunka kdysi patřila mezi relativně drahé a tudíž i vzácné suroviny. Ostatně, ani dnes nejde v případě kvalitního produktu o nic laciného. Zavzpomínejte s námi na dobu minulou a připravte sobě nebo svým blízkým dobroty, které frčely kdysi!
Od solení k uzení
Solení masa a jako způsob jeho konzervace je známá už starověku, zmiňuje jej třeba i římská kuchařská kniha De re coquinaria. Nejčastějším způsobem uchovávaní masa bylo nejdříve sušení, posléze ale i uzení. V našich zemích se šunka tradičně vyráběla buď z vykostěné, nebo nevykostěné vepřové kýty, která se nasolila, zalila lákem a uvařila nebo vyudila, případně uvařila i vyudila. V českých zemích se od 2. poloviny 19. století vyráběla šunka od kosti, která byla tak chutná, že se brzy rozšířila dále do světa. Později se vyráběla strojová lisovaná šunka, šunka v konzervě a nakonec i šunka v průhledných foliích, jak ji známe dnes. Každopádně, šunka byla a je oblíbenou součástí mnoha dobrot, od aspiků po chlebíčky. Zavzpomínejte si s námi dnes na tři nejoblíbenější šunkové předkrmy! Servírovat je můžete i jako malé svačinky.
Mohlo by vás zajímat
Šunková pěna
Klasika, která asi nikdy nezestárne. Šunková pěna se dělávala z kvalitní šunky, másla a smetany a poté se ozdobně pomocí cukrářského sáčku plnila do uvařených rozpůlených vajíček nebo se aranžovala na různé krekry či jednohubky. Udělejte si šunkovou pěnu podle našeho receptu a klidně jí naplňte vydlabané poloviny rajčátek nebo paprik, případně si udělejte klasické rohlíkové jednohubky, které ozdobíte kouskem petrželky. Na šunkovou pěnu se hodí klasická dušená vepřová nebo i kuřecí šunka nejvyšší jakosti.
Mohlo by vás zajímat
Šunka v rosolu
Rosol vytvoří zajímavý lesklý vzhled jídla a navíc zajistí, že plátky šunky tak rychle neoschnou. Možností, jak šunku zpracovat, je více. Buď můžeme plátky šunky vyložit vhodnou nádobu, na ně naskládat vařená vejce a zeleninu a poté vše zalít rosolem, nebo plátky šunky zarolujeme a plníme francouzským či bramborovým salátem a pak vše potřeme nebo opět zalijeme rosolem. Volbou je i šunku nakrájet na kostičky, smíchat s rosolovací majonézou jako při přípravě vaječné tlačenky a nalít do formy, třeba do srnčího hřbetu.
Mohlo by vás zajímat
Šunkové rolky s křenovou šlehačkou
Nejrychlejší a asi nejsnazší verze šunkových lahůdek. Na přípravu postačí jen vyšlehat dotuha smetanu ke šlehání, smíchat ji s trochou sterilované křenové pasty, případně s čerstvým, najemno nastrouhaným křenem, zabalit do kornoutku nebo do ruličky a podávat. Šunkové-křenové rolky nejlépe chutnají s křupavými malými rohlíčky zvanými banketky, které si můžete upéct podle našeho receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Rýže, přirozeně bezlepková potravina, patří k nejoblíbenějším surovinám. Její spotřeba pokrývá asi čtvrtinu spotřeby obyvatelstva. K nejznámějším… Číst více
Jak udělat dokonale šťavnaté a voňavé masíčko? Nabízíme 15 inspirativních receptů
Ať už dáváte přednost kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu, každá varianta nabízí jedinečné chuťové spojení. Pomalé dušení, pečení nebo restování… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity?… Číst více
Jak připravit staročeskou rýži, abychom si pochutnali. Je výbornou přílohou k masům na přírodní způsob
Staročeská rýže může být výbornou přílohou k masům na přírodní způsob. Není složité ji připravit a naše návodné video vám usnadní její zvládnutí. … Číst více
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Jak nastrouhat a uchovat citronovou kůru Citrony předem dobře omyjeme a osušíme. Při strouhání dáme pozor na prsty, abychom se nestrouhli. … Číst více
Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička,… Číst více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
V nejnovějším díle pořadu Buchty po ránu se… Číst více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni… Číst více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Konfitování je prastará metoda konzervace, díky… Číst více