Holka u plotny radí: Jak udělat cuketovou koprovku podle maďarského receptu?
16. 8. 2021 Vaření
Sezona cuket letos jako by nebrala konce. Pokud jste z této univerzální zeleniny už vyzkoušeli všechno, pak vás možná tenhle recept překvapí. Jak udělat omáčku s nevyslovitelným názvem nám opět poradí food blogerka Šárka Adámková.
Dýně, nebo cuketa?
Maďarská specialita, o níž dnes bude řeč, se jmenuje tökfőzelék. Znamená to něco jako dýňová omáčka, jež se tradičně vaří s koprem a podává s vepřovým perkeltem a bílým chlebem. Dýní se ovšem v tomto případě myslí tykev obecná, která je právě velice podobná cuketě a dokonce se někdy na českých trzích pod názvem cuketa i prodává. A není se čemu divit. Podle portálu Nasevyziva.cz je cuketa totiž jen kultivarem tykve obecné (Cucurbita pepo) a vznikla šlechtěním v Itálii. Ostatně, i v samotném Maďarsku kuchaři někdy pro přípravu této omáčky zeleniny zaměňují. „Chuťově nepoznáte rozdíl,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny, a dodává, že omáčku zkoušela vařit jak z tykve, tak právě z cukety. „Tykev obecná vypadá jako světlejší velká žíhaná cuketa. Jenže na rozdíl od ní se u nás hůř shání. Proto lze klidně do omáčky použít cuketu, které je naopak letos přebytek.“ Omáčka tökfőzelék se dělá ochucená paprikou nebo jen světlá, ale skoro vždycky se podává s vepřovým perkeltem.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Na omáčku si připravte 1 velkou cuketu, 1 cibuli, trochu oleje, čerstvý kopr, sůl, cukr, mletou papriku, 200 g zakysané smetany a lžíci hladké mouky. Na perkelt pak budete potřebovat 1 cibuli, olej, 500 g na kousky nakrájeného vepřového masa, sůl a dvě lžičky sušené mleté papriky. „Začněte právě s perkeltem, protože se vaří déle. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Osmahněte ji na oleji, přidejte mletou papriku a maso a vše společně opečte. Podlijte vodou, osolte, přikryjte pokličkou a duste doměkka,“ popisuje Šárka s tím, že jakmile bude maso téměř hotové, je čas začít dělat omáčku.
„Na tökfőzelék taky oloupejte a nakrájejte cibuli. Omyjte a oloupejte cuketu, zbavte ji semínek a nahrubo nastrouhejte. Do kastrůlku dejte trochu oleje a cibuli na něm osmahněte dosklovita. Přidejte nasekaný kopr a na hrubo nastrouhanou cuketu, podlijte vodou, osolte a duste asi 10 minut. Pak v zakysané smetaně rozmíchejte mouku a vše společně vlijte k cuketě. Přidejte podle chuti sůl a cukr a krátce provařte,“ popisuje Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny, která na závěr radí, jak omáčku podávat. „Do hlubokého talíře dejte omáčku, na ni doprostřed dejte trochu perkeltu a dozdobte snítkou kopru. Podávejte nejlépe s bílým chlebem,“ uzavírá Šárka s tím, že s koprem se při přípravě tohoto jídla rozhodně nešetří a podobně jako v naší koprovce je ho i v cuketové omáčce dost. Patříte-li mezi milovníky této aromatické byliny, určitě si ji užijete, stejně jako cuketu. Tak dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)
Pred tým než ju dám na cibulku malinko vyždímem,nie úplne.Vodu nedávám,tekvička ešte pustí.
Prilejem mlieko,kopor a povarím.Ochutím solou,peprom poprípade vegetou.Pridám záklechtku a nakoniec kopor