Ochutnejte Florencii: Pyšní se jednou specialitou, kterou byste ve městě zamilovaných určitě nečekali!
24. 8. 2021 Vaření
Chystáte se ještě na dovolenou do Itálie? Pokud vás nalákala překrásná krajina Toskánska se starobylými městečky, zelenými vinicemi a olivovými háji, určitě tu zamiřte i do Florencie. Vynechat v Toskánsku návštěvu jeho hlavního města by byl hřích. Říká se o něm, že jde o nejromantičtější město Evropy a na své si tu přijdou i ti největší gurmáni.
Po památkách na vínko
Křivolaké romantické uličky italské Florencie musí nadchnout každého. Pokud patříte k milovníkům památek, budete tu v sedmém nebi. Je jich tu tolik, že je za den neoběhnete. Ale kdo by si nechával na Florencii jen jeden den? To by byla škoda. Hlavně byste pak nestačili ani obejít vyhlášené místní podniky. Vzhledem k tomu, že Toskánsko je proslulou vinařskou oblastí, je tu téměř povinností degustovat. Vždyť právě odsud pocházejí ta nejlepší italská vína, navíc je Toskánsko domovem známého červeného vína chianti. Mezitím co budete obdivovat Michelangelova Davida, středověký Palazzo Vecchio, obrazy ve slavné galerii Uffizi nebo nejstarší most přes řeku Arno Ponte Vecchio, známý též jako Most zlatníků, najděte si čas i na ochutnávky některé z místních specialit.
Mohlo by vás zajímat
Dršťky na několik způsobů
Možná vás překvapí, že dršťky nepatří jen do naší známé hovězí dršťkové polévky. Na různé způsoby je připravují i v jiných kuchyních a ve Florencii jsou hlavní surovinou místní pouliční speciality nazvané lampredotto. Pod tímto názvem se skrývají dršťky (v tomto případě určitá nejtmavší část hovězího předžaludku) povařené ve vývaru společně s rajčaty a kořenovou zeleninou, které se podávají v bílé italské rozkrojené housce. Aby bylo vše ještě lahodnější, houska se před naplněním pokape vývarem z drštěk a pak se ještě vše zalije oblíbenou omáčkou plnou bylinek s názvem salsa verde. Tento speciální florentinský „burger“ je ideální na zahnání hladu během pobíhání po památkách a narazíte na něj téměř na každém rohu. Nejvyhlášenější vám ale prodají z malého okénka v centru města v ulici Via Santa Margherita. Podnik se jmenuje Da' Vinattieri a kromě lampredotta vám tu nabídnou vám i trippa – pokrm z jakékoliv částí hovězích předžaludků (drštěk), které se rovněž vaří s kořenovou zeleninou a rajčaty, ale podávají se na talíři s chlebem. Kromě toho mají i širokou nabídku sendvičů z italského chleba focaccia.
I na chlebu si pochutnáte
Italská kuchyně si zakládá hlavně na čerstvých a kvalitních surovinách, takže i na těch nejobyčejnějších jídlech chudých italských rolníků si pochutnáte, a to přesto, že jejich hlavní ingrediencí je obyčejný chléb. Florentinský původ má také chlebový salát panzanella s rajčaty, cibulí a okurkou i rajčatová polévka pappa al pomodoro vonící bazalkou a kvalitním olivovým olejem, která se podává horká i vychlazená. Obě jídla jsou ideálním lehkým obědem za horkých dnů, což oceníte, neboť ve Florencii si i na konci léta užijete spousty tepla a sluníčka. Pokud by vám ale náhodou počasí nepřálo nebo se chystáte do Florencie až na podzim, spolehlivě vás zahřeje toskánská polévka ribollita. Tato blízká příbuzná italské polévky minestrone je stejně jako ona vydatná díky fazolím a spoustě další zeleniny (patří do ní třeba mrkev, celer, kapusta a samozřejmě rajčata). Od minestrone se ale liší tím, že se zahušťuje starým bílým chlebem. Polévku ribollitu můžete na místě ochutnat v nějaké trattorii. Tímto názvem jsou označovány typické rodinné podniky s domácí stravou z místních surovin. Třeba v trattorii Trattoria La Casalinga vám nabídnou přímo luxusní ribollitu.
Něco malého na zub
Máte-li chuť na vínko a k němu jen nějaké malé chuťovky, vyrazte do některé z místních osterií. Jde o levnější bistra, kde nabízejí jen jednoduché občerstvení složené z různých obložených talířů s místními šunkami a sýry a dalšími pochutinami. Určitě si objednejte i malé smažené kuličky coccoli, které se podávají naplněné sýrem nebo sušenou šunkou prosciutto. Když dostanete chuť na něco sladkého, samozřejmě nesmíte vynechat zmrzlinu. Ta italská je prostě dokonalá. Tím nejlepším místem, kde si ji můžete dát, je gelateria (zmrzlinárna) Vivoli přímo v centru města. Již čtvrtá generace jedné rodiny tu nabízí svou vyhlášenou zmrzlinu jen z těch nejlepších surovin už od roku 1930. A to už přece něco musí znamenat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více