Odborníci vybrali na celonárodní pekařské soutěži v Pardubicích nejlepší Chléb roku 2021
20. 9. 2021 Ostatní
Na největší pekařské akci v České republice „Dny chleba Pardubice“ se už po sedmadvacáté sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní celonárodní soutěže Chléb roku. V pěti kategoriích spolu soutěžily desítky pekařských výrobců z celé republiky. Mezi posuzované parametry patřily vzhled, tvar a objem, kůrka, střídka, vůně a samozřejmě chuť chleba. Mezi vítězi jednotlivých kategorií jsou pekárny z Choustníkova Hradiště, Přerova, Prahy a Židlochovic.
Dvoukolové hodnocení proběhlo za přísných hygienických opatření 15. září v prostorách Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice, která pekařské mistry vychovává již přes 100 let. Vítěze organizátor soutěže Svaz pekařů a cukrářů vyhlásil na galavečeru, který se konal od 18 hodin v prostorách výstaviště IDEON Pardubice. Strategickým partnerem akce je již dvanáctým rokem společnost Tesco Stores ČR a.s., která zařadí do sítě svých prodejen všechny chleby oceněné v soutěži.
O tom, že titul Chléb roku je prestižní záležitostí, svědčí také fakt, že pekaři do letošního ročníku přihlásili 80 soutěžních vzorků. „Pro pekaře je záležitostí cti kontinuálně usilovat o vysokou kvalitu chleba, a to navzdory překážkám, které přináší koronavirová epidemie,“ říká Ing. Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice, a doplňuje: „Je potřeba si uvědomit, že díky českým pekařům si spotřebitelé vybírají z velmi bohaté nabídky sortimentu, co do tvarů, hmotnosti i surovinového složení. Mají v prodejnách vysoký podíl nebaleného čerstvého chleba, kvalitní zákaznický servis a 5. nejlevnější chléb v EU.“
Soutěžní chleby hodnotilo 20 certifikovaných komisařů – zkušených pekařských odborníků. V propracovaném 100bodovém schématu hodnocení komisaři posuzovali senzorické parametry chleba: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější. Vítěze v kategorii Chléb mladých vybrali studenti SPŠPaS Pardubice. Vítězové jednotlivých kategorií soutěže získali oprávnění využívat ochrannou známku Chléb roku 2021, chleby umístěné na 2. až 5. místě OZ „Chléb vynikající kvality“.
Vítězové národní soutěže Chléb roku 2021
Chléb roku 900–1 200 g: BEAS, a.s., pekárna Choustníkovo Hradiště
Chléb roku 500–800 g: Pekárna Racek, s.r.o., Přerov
Chléb bez hranic: United Bakeries a.s. - pekárna JZM Praha
Novinka roku: BEAS, a.s., pekárna Choustníkovo Hradiště
Chléb mladých: Karlova pekárna, s.r.o., Židlochovice
Součástí akce Dny chleba byl také odborný seminář o nových trendech v oboru a na trhu, výstava dodavatelů strojů, surovin a služeb do pekáren a křest nové publikace „Moderní trendy v pekárenství“.
Aktuální trendy na chlebovém trhu potvrzují, že zákazníci nakupují chléb hlavně v marketech (63 % dle průzkumu Ipsos), v období koronavirové epidemie vzrostl online prodej a zájem o domácí pečení chleba.
„Zákaznické chování se v době pandemie proměnilo, chodí nakupovat méně zákazníků, ale vzrostl jejich nákupní koš. Jedním z trendů, které jsme také zaznamenali, je posílení vnímání zdraví jako jedné z nejdůležitějších hodnot. V případě sortimentu pekárny proto pozorujeme, že stoupá zájem o chlebové speciály se zdravotními benefity a kvalitní kvasový chléb,“ uvedla Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro ČR.
Průměrná spotřebitelská cena chleba činí dle ČSÚ aktuálně 29,06 Kč, s ohledem na stoupající vstupní náklady však budou pekárny na podzim nuceny podle Jaromíra Dřízala upravit dodavatelské a prodejní ceny. „Přestože podle šetření agentury Ipsos většina zákazníků preferuje nákup chleba v hodnotě 25-35 Kč za kilo, samotná cena je důležitá jen z 15 %. Zákazníci si neváhají za kvalitu připlatit. S ohledem na vyšší cenu mouky po opožděné sklizni, růst cen energií, PHM, služeb a zejména nezbytné zvýšení mezd zaměstnanců pekáren, cena chleba během podzimu dle informací z pekáren poroste. Bez toho by nebylo možné udržet vysokou kvalitu českého chleba, kterou potvrdila národní soutěž. I přes vyšší cenu však zůstane český chléb jeden z nejlevnějších v EU.“
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Zkuste rychlé a snadné Cordon Bleu z toastového chleba. S videonávodem to jde samo
Na speciální variantu francouzského Cordon Bleu z toustového chleba budeme potřebovat jen několik surovin. Ty typické, které Cordon Bleu dělají… Číst více
Hot dogy z toastového chleba krásně křupou. Zkuste je podle videonávodu
Každé jídlo se dá vylepšit a platí to i pro párek v rohlíku, tedy hot dog. Pokud se vám nechce dělat domácí párky, nabízí se možnost vyměnit rohlík… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více