Oběd na neděli: Kuře na paprice se zakysanou smetanou a maďarskými nočky vás nadchne!
1. 10. 2021 Vaření
Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je původně maďarské jídlo, ale dávno zdomácnělo i u nás. Zkuste si je připravit poctivě, podle originálního receptu a pro změnu s malými maďarskými nočky místo našich obvyklých knedlíků.
S čerstvou zeleninou
Jak už jsme dříve psali v našem článku, kuře na paprice, neboli paprikás csirke (kuřecí paprikáš), je podle webu Hungarytoday.hu již dvě století maďarským národním jídlem a dokonce se považuje za „čestné hungarikum“. Důvod je prostý. Tohle jídlo má v sobě všechno, co charakterizuje maďarskou kuchyni: maďarskou papriku, rajčata, cibuli, pepř, kuřecí maso a zakysanou smetanu. Možná jste teď překvapeni. Kuře na paprice a rajčata? Ano, je to tak, v maďarské verzi se tohle jídlo, tedy dušené kuře neboli kuřecí paprikáš, připravuje kromě cibule a papriky také s čerstvou zeleninou, a to konkrétně s nadrobno nakrájenou čerstvou paprikou a nadrobno nakrájenými čerstvými rajčaty. Chuť zeleniny a kuřecího masa dá jídlu správný šmrnc. Zkusíte to taky?
Mohlo by vás zajímat
Jak na to v maďarském stylu
Připravte si: sádlo na smažení, 2 cibule, 5 kuřecích dílů (stehna, křídla, prsa…), 1 vrchovatou lžíci mleté sladké papriky, 2 světlé zeleninové papriky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, 2 rajčata, zbavená semínek a nakrájená taky nadrobno, sůl, pepř, 1 kelímek zakysané smetany (plus na dozdobení) a 2 lžíce hladké mouky. Postup je následující: Na sádle osmažte cibuli dosklovita, pak ji zasypte mletou paprikou, přidejte kuřecí díly a vše společně opečte. Přidejte nadrobno nakrájené papriky a rajčata, osolte, opepřete a podlijte vodou nebo vývarem. Duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Jakmile je maso měkké, vyndejte je z hrnce. Pak rozmíchejte mouku v zakysané smetaně a vlijte do ní trochu omáčky nebo vody, řádně rozmíchejte a vše vlijte do hrnce se zeleninou. Znovu promíchejte a provařte asi 10 minut. Pak omáčku propasírujte do jiného hrnce, vložte do ní maso a nechte společně prohřát. Přílohové nočky udělejte podle našeho receptu, jen místo mléka použijte vodu.
Mohlo by vás zajímat
Někdo to rád české
Pokud netrváte na originalitě postupu nebo nemáte doma čerstvou zeleninou, udělejte si skvělé kuře na paprice podle našeho základního video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
Jak připravit kuře na paprice bez smetany? Můžeme ji vynechat nebo nahradit jinou surovinou
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?