Černá čočka beluga získala název po kaviáru a je i podobně zdravá. Zkuste ji třeba do rizota!
27. 9. 2021 Životní styl
Pokud máte vůči čočce předsudky vyvolané školní jídelnou, hoďte je za hlavu. Čočka se dá připravit na mnoho dalších způsobu než jen jako rozvařená kaše s párkem. Kromě klasické hnědé čočky lze navíc sehnat i jiné druhy. Pokud již červenou znáte, je načase odhalit půvab černých zrníček čočky beluga.
Pět barev čočky
Víte, že čočka se pěstuje v pěti barevných druzích? Sehnat můžete hnědou, zelenou, červenou, žlutou a černou. U nás se nejčastěji používala hnědá, případně zelená, v poslední době jsme si oblíbili i červenou. Čím dál častěji ovšem můžete v obchodech narazit i na černou čočku beluga. Zajímavá je již tvarem svých zrnek. Jsou malá, černá a baculatá, až téměř kulatá. Právě jim čočka vděčí za své jméno beluga. Podobají se totiž kuličkám jednoho z nejdražších a nejluxusnějšího kaviáru světa – tedy kaviáru z jeseterů beluga. Čočka beluga za ním co do výjimečnosti nijak nezaostává.
Mohlo by vás zajímat
Nemusí se namáčet a nenadýmá
Jednou z jejích velkých předností, kterou oceňujeme i u červené čočky, je to, že ji není nutné namáčet a že nenadýmá. Není třeba ji ani dlouho vařit, stačí jí jen 20-25 minut. Oproti červené čočce má ale jednu výhodu, která ji přímo předurčuje k použití do různých salátů. Na rozdíl od ní má totiž slupku, která zajišťuje, že si zrnka drží i po uvaření svůj tvar a nerozvářejí se na kaši jako v případě červené čočky. A zde se právě dostáváme k podobnosti s italskou kulatozrnnou rýží arborio používanou k přípravě pravého italského rizota. Čočku beluga totiž můžeme vařit stejně jako tuto rýži, tedy s postupným přilévání vývaru. Zrníčka postupně absorbují tekutinu, nasávají chuť vývaru a vaří se jen na skus. Zrnka by ideálně měla být trochu tvrdší, ne rozvařená, a při konzumaci mají příjemně křoupat mezi zuby. Je dobré při vaření čočku příliš nemíchat, abyste právě nepoškodili slupku, která zrnka drží pohromadě.
Nejzdravější ze všech čoček
Čočka beluga je výjimečná i svou příjemnou trochu nasládlou a lehce zemitou oříškovou chutí a také svými zdravotními přínosy. Čočku a luštěniny obecně bychom měli zařazovat do jídelníčku aspoň jednou týdně, vegetariáni dokonce mnohem častěji. Čočka beluga je hlavně vynikajícím zdrojem bílkovin. Podle stránek Kaloricketabulky.cz je ve 100 g čočky beluga 23 g bílkovin, tedy stejně jako třeba v drůbežím mase a mnohem víc než v tofu (tam je pouze 12 g). Podle webu Cookinglight.com je prý z výživového hlediska dokonce nejhodnotnější ze všech druhů čoček. Beluga je dobrým zdrojem vlákniny, vápníku, železa a draslíku a také vitaminu B. Svému černému zbarvení navíc vděčí za vysoký podíl antioxidantů. Podle webu Medicalnewstoday.com jde totiž o stejná rostlinná barviva, která jsou i v borůvkách nebo ostružinách a která chrání tělo před volnými radikály vyvolanými znečištěným prostředím a naše buňky před předčasným stárnutím.
Mohlo by vás zajímat
Do rizota i do salátů
Černá čočka se přímo báječně hodí k přípravě rizota právě místo rýže arborio. Předností takového rizota je oproti klasickému rýžovému nižší obsah sacharidů. Z čočky můžete také připravit vegetariánskou variantu boloňského ragú – tedy ragú s kořenovou zeleninou a rajčaty, které je výborné samotné nebo s opečeným sýrem halloumi. Beluga vám určitě zachutná rovněž na asijský způsob – jako curry s kokosovým mlékem. Výborně se hodí jako příloha k rybě a také do mnoha vydatných salátů, které lze podávat zatepla i zastudena. Zkombinujte ji třeba s karamelizovanou cibulkou a vařenou dýní, s rajčaty a lístky rukoly, se sýrem feta nebo vlašskými ořechy a kozím sýrem. Jako zálivka se k ní dokonale hodí ta z balzamikového octa nebo z dijonské hořčice. Díky svým pevným zrníčkům je i pěknou ozdobou nejen salátů, ale třeba i chlebů s pomazánkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nízkosacharidová strava: Jezme zdravé potraviny, které nasytí a pomohou nám s váhou
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Rizoto zřejmě jíte i vy. Recept na to pravé italské vznikl z pomsty jednoho naštvaného skláře...