Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
17. 2. 2022 Vaření
Máte rádi rohlíky, ale snažíte se omezovat bílou mouku? Pak bude tento recept přesně pro vás! Tyhle tmavé, křupavé rohlíky, uvnitř nadýchané jako peřinka, si zamilujete. Zkuste je a dejte mi vědět, jak se vám povedly!
Když pekařka promluví...
Rohlíky filipky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto perfektně vykynuté a lehké, výborné i druhý den po upečení. To vše právě díky zadělání těsta s omládkem, o kterém jsem vám psala nedávno. Bez omládku by těsto kynulo déle a upečené rohlíky by pravděpodobně byly hutnější a ani druhý den by ty zbylé nebyly tak dobré. Však vyzkoušejte a posuďte sami! Pokud by někoho z vás zajímal původ jména těchto celozrnných rohlíků, jsou pojmenované podle mé velice dobré kamarádky. Stejné jméno - Filipka - má ale i jedna hora u nás v České republice.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat na těsto? Na omládek: 130 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky, 15 g čerstvého droždí, 170 g hladké mouky. Dále: 230 g vody, 3 lžíce oleje, 2-2,5 lžičky soli, 140 g žitné celozrnné mouky, 200 g pšeničné celozrnné mouky, 80-90 g hladké mouky.
Jak budete postupovat?
Všechny suroviny na omládek spolu v míse dobře promícháte do hladkého těstíčka, zakryjete a necháte 60 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech surovin a dobře vymísíte pružné těsto, které bude cca 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto vytáhnete na pracovní desku, propracujete, pokud je třeba, opatrně podsypnete moukou - jen tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělíte na 8-10 dílků, z každého vytvarujete bulku a necháte asi 8 minut odpočinout. Pak bulky rozválíte (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujete do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíte na delší a tenčí. Uložíte je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte dobře vykynout. Pak potřete vodou, můžete posypat celým kmínem nebo lněným semínkem a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 17-20 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co upéct z celozrnné pšeničné mouky? Proč je tato mouka skvělou volbou pro pečení
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty