10 nejlepších receptů z čočky: Dáte si skvělou polévku, pikantní pomazánku nebo vláčné čočkové sušenky?
18. 2. 2022 Vaření
Čočka je považována za královnu luštěnin. Aby taky ne! Dá se zpracovat na mnoho způsobů, vytvoříte z ní výtečné polévky, dobré saláty či pomazánky, ale lze ji využít i ve sladké kuchyni! Přesvědčte se sami!
Lentilky pro zdraví
Čočka svým tvarem připomíná dětské bonbony lentilky a v angličtině dokonce i svým názvem. Slovo lentils totiž označuje právě semena čočky. Ovšem na rozdíl od oblíbené cukrovinky, čočka se může zařadit mezi mimořádně zdravé potraviny. Jak uvádí web Healthline.com, čočka obsahuje vitaminy skupiny B, dále hořčík, zinek, draslík a cenné rostlinné bílkoviny. Je také skvělým zdrojem železa, minerálu, který nám někdy ve stravě chybí. Ačkoli se různé druhy čočky mohou mírně lišit v obsahu živin, obecně lze říci, že každý druh čočky má vysoký obsah vlákniny a tělu prospěšných rostlinných látek zvaných fytochemikálie, z nichž mnohé podle studií chrání před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a cukrovka 2. typu. Každodenní konzumace zhruba 60 g čočky může za několik týdnů pomoci vybalancovat hladiny HDL a LDL cholesterolu, stejně tak jako to může pomoci ke snížení krevního tlaku. Připomeňme si, že čočka se pěstuje v pěti barevných druzích. K dostání v obchodech tak je v barvě hnědé, zelené, červené, žluté a dokonce i černé. Dlouhá léta se u nás používala téměř výhradně čočka hnědá, ale to už neplatí, na rozmachu jsou spíše čočka červená či žlutá. Oba tyto druhy jsou totiž rychle uvařené a není ani nutné je předem namáčet. A tak bychom mohli pokračovat v teorii dále, ale nebudeme. Raději se pojďme společně do čočky zakousnout! Pokud jste této blahodárné luštěnině zatím nepřišli na chuť, třeba vás k tomu „nakopnou“ naše vybrané recepty!
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší polévky
Čočkové polévky patří mezi vysloveně vděčná jídla. Nestojí totiž moc peněz a s krajícem chleba zasytí celou rodinu. Výhodou čočkových polévek je ale ještě jedna věc, a to ta, že je nemusíte vůbec zahušťovat moukou. Jsou tak vhodné i pro celiaky nebo kohokoliv, kdo se mouce vyhýbá. Nejlépe v tomto ohledu fungují červená a žlutá čočka, které se snadno rozvaří, čímž právě dojde k „samovolnému“ zahuštění. Čočkové polévky se dají také skvěle „vytunit“ libovolnou zeleninou, na sytosti jim také přidají na kostičky nakrájené brambory. Inspirujte se našimi recepty:
Čočka jako hlavní chod
Klasická úprava na kyselo se připravuje na Nový rok, ale dopřát si ji můžete kdykoliv. Není ovšem nutně potřeba držet se starého receptu, tedy zejména zahušťování moukou. Čočka na kyselo se dá krásně zahustit „sama sebou“, tedy když část čočky rozmixujete. Podívejte se, jak na to, v našem videu:
Saláty a pomazánky
Pod slovem „salát“ se může skrývat ledacos a nemusí jít vždy o zdravou dobrotu. Typicky třeba bramborový nebo pochoutkový salát zrovna ukázkami racionálního jídelníčku nejsou. Ovšem přesně naopak je to u salátů, sestávajících ze zeleniny, ovoce nebo luštěnin. Čočka se pro přípravu salátu hodí skvěle, a to hlavně proto, že dodá jinak docela „hladovému“ jídlu, jakým salát může být, cenné rostlinné bílkoviny, čím zvýší pocit sytosti po konzumaci. A pokud je vám salát málo nebo už nevíte, co dělat na svačiny, zkuste si připravit lahodnou čočkovou pomazánku.
Někdo to rád sladké
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Lentilky miluje již několik generací. Byly první ony nebo jejich americké příbuzné M&M's?
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Černá čočka beluga získala název po kaviáru a je i podobně zdravá. Zkuste ji třeba do rizota!
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Komentáře
25. 2. 2022 09:07