Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
Zdroj: Iva Trhoňová

Chleba už vás omrzel, obyčejné rohlíky taky znáte, ale občas dostanete chuť na něco jiného? Tak zkuste tyhle „žitné“ rohlíky. Nejsou jen z žitné mouky, a právě proto je upečený rohlík uvnitř krásně nadýchaný a shora parádně křupavý. Přesvědčte se!

Když pekařka promluví...

U nás doma jsme, co se týká pečiva, už dlouho soběstační a až na výjimky si ho nekupujeme. Těmi výjimkami byly nákupy nebo občasný výlet, kdy jsme se v obchodě podívali po pečivu, které pro nás nebylo běžným sortimentem nebo jsme ho vůbec neznali. Takhle mi manžel občas koupil žitný rohlík, pěkně pórovitý a v ruce docela lehký. Samozřejmě byl ze směsi mouk pšeničné a žitné a měl se podle toho jmenovat, ale většina obchodů názvosloví pečiva nějak víc neřeší. A tak, když jsem podobně rohlíky začala péct doma, i ty naše jsme nazývali žitnými. Proto je část názvu v uvozovkách. I v těchto rohlících je nutný omládek. To aby poměrně hutné pšenično-žitné těsto ve výsledku dalo hodně nadýchané rohlíky.

Co budete potřebovat: Na omládek: 100 g vody, necelou lžičku sladěnky, 8-10 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky. Dále: 1 vejce, 30 g oleje, 150 g vody, 220 g žitné chlebové mouky, 140 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžíci lněného semínka, 2 lžíce dýňového semínka.

Jak budete postupovat? Všechny suroviny na omládek spolu v míse dobře promícháte do hladkého těstíčka, zakryjete a necháte 60 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech surovin a dobře vymísíte pružné těsto, které bude cca 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto vytáhnete na pracovní desku, propracujete, pokud je třeba, opatrně podsypnete moukou - jen tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělíte na 12-16 dílků, z každého vytvarujete bulku a necháte asi 8 minut odpočinout. Pak bulky rozválíte (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujete do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíte na delší a tenčí. Uložíte je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte dobře vykynout (45-60 minut). Pak potřete vodou a upečete ve vyhřáté troubě (230 °C / asi 15 minut).

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku