Pečeme s Ivou: Lázeňské rohlíky jsou hebké i křupavé zároveň díky omládku
21. 4. 2022 Vaření
Chcete vyzkoušet zase trochu jiné domácí pečivo? Co třeba lázeňské rohlíky? Uvnitř jsou hebké, zvenku křupavé a doslova se rozplývají na jazyku. Příprava je navíc snadná.
Když pekařka promluví...
Máte rádi karlovarské rohlíky? Tyhle jsou jim velice podobné, vyzkoušejte! Jsou to křehké tukové rohlíky, upečené do růžova. Jako tuk je použito pouze sádlo a k němu trocha másla pro lepší, jemnější chuť. Hotové rohlíky jsou hebké i křupavé, výtečně chutnají, jejich vůně prostoupí nejen kuchyň, ale celý byt. A ta chuť…hmmm! Vlažné jsou nejchutnější jen tak samotné, po vychladnutí jsme je mazali máslem, ti mlsnější si na ně přidali ještě trochu domácí marmelády.
Co budete potřebovat: 200 g vody, 1 lžička sladěnky, 30 g změklého másla, 80 g změklého sádla, 500 g hladké mouky, 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky), 15 g cukru (cca 3 lžičky), 25 g čerstvého droždí a na potření rohlíků před pečením olej
Jak budete postupovat? Ze 100 g vlažné vody, sladěnky, droždí a 130 g mouky umícháte kvásek omládek a necháte ho 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáte zbytek surovin a uhnětete příjemně měkké těsto, které necháte hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíte.
Vykynuté těsto vyškrábnete na minimálně pomoučený stůl, rozdělíte na 14-16 kousků, každý zakulatíte do bulky a necháte 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíte a svinete do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe, všechny na jednom na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháte vykynout (asi 30-45 minut). Potřete je olejem a upečete ve vyhřáté troubě dorůžova (230 °C / 10-13 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více