Ty nejlepší knedlíky: Jak na bavorský preclíkový nebo jihotyrolský špenátový?
19. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Ačkoli ho vzhledem k tradiční české trilogii knedlo-vepřo-zelo pokládáme za ryze český, knedlík je součástí rakouské kuchyně, své místo má na stole na Slovensku, v Německu i Itálii. Ty nejstarší ale zřejmě pocházejí z Číny.
Světová knedlíková tradice
Podle history.com různé knedlíky a knedlíčky milují lidé po celém světě, a to od italských raviol a noků (gnochci) přes polské pirohy až po čínské taštičky. Je to skutečně univerzální jídlo a jen těžko byste hledali kuchyni, která by neměla knedlíky – ať už plněné, nebo vařené. Ghaňané připravují fufu z mleté maniokové mouky, Nepálci si pochutnávají na momo a Brazilci jedí empanadas. Recepty na knedlíky se objevují v římských textech, ale je jisté, že čínské knedlíky jsou ještě starší. Stejně jako chléb i knedlíky pravděpodobně vznikly nezávisle na sobě v několika kuchyních. A pravděpodobně hlavně proto, aby nastavily maso a nasytilo se více lidí.
Mohlo by vás zajímat
Co chutná v Evropě?
My se ale podíváme na zoubek knedlíkům středo- a západoevropským. Německý web donaukurier.de píše, že předchůdci knedlíků se ve středověku připravovali z mouky, vody a masa a přidávaly se i malé kousky chleba. Protože maso bylo v těchto dobách pro velkou část obyvatelstva velkým luxusem, podíl chleba se stále zvyšoval, až nakonec vznikl čistě houskový knedlík. Když španělští dobyvatelé v 16. století přivezli do Evropy brambory, časem se také staly důležitou surovinou pro výrobu knedlíků. Na českých stolech se nejčastěji objevují právě knedlíky houskové a knedlíky bramborové, občas špekové nebo karlovarské. Přitom je spousta dalších zajímavých variant!
Preclíkový knedlík
Pochází z Bavorska podobá se karlovarskému knedlíku. A aby opravdu chutnal tak, jak má, je potřeba mít ty správné ingredience. Potřebovat budete především 4 pravé německé preclíky (koupit se dají v různých pekařstvích i na e-shopech s jídlem), 200 ml mléka, 4 vejce, lžičku soli, 50 g na kostičky nakrájeného špeku, 1 menší cibuli, 2 lžíce nasekané petrželky, 150 g polohrubé mouky. A jak na to? Vejce rozklepněte do větší misky, přidejte mléko a sůl, prošlehejte a přidejte na plátky nakrájené preclíky. Na rozpálenou pánev vsypte nakrájený špek a opečte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte petrželku a asi minutu míchejte. Obsah pánve přendejte do misky s namočenými preclíky, promíchejte a po částech přidávejte mouku. Těsto by mělo být řídké, ale ne tekuté. Rozdělte ho na dvě části a z každé z nich vytvořte šišku, kterou pečlivě zabalte do potravinářské fólie, a to pro jistotu i dvakrát. Vložte do vroucí vody a vařte asi půl hodiny.
Tyrolské špenátové knedlíky
Ty jsou skvělé jako samostatné jídlo! Potřebovat budete 300 g staršího bílého chleba, 250 ml mléka, 800 g čerstvého špenátu, 30 g másla, 1 malou cibuli, sůl a pepř, 1 polévkovou lžíci polohrubé mouky, 2 polévkové lžíce strouhanky, čerstvě nastrouhaný parmezán, stroužek česneku a muškátový oříšek. A jak na to? Nakrájený bílý chléb přelijte mlékem. Špenát uvařte v osolené vodě, vymačkejte a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo, osmahněte na něm nadrobno nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a restujte 5 minut, poté nechte mírně vychladnout. Přidejte vejce, dobře promíchejte, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Přidejte mouku a strouhanku a ze směsi vytvarujte malé knedlíčky (cca 12 kusů). Asi 15 minut je mírně povařte v osolené vodě. Posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem, přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte s čerstvým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Slezské bramborové knedlíky
Na jejich přípravu je třeba víc času, ale výsledek stojí zato! Budete potřebovat 1 ½ kg den předem ve slupce vařených moučných brambor, 75 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 350 g bramborového škrobu, sůl, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Jak na to? Uvařené a vychladlé brambory prolisujte nebo nastrouhejte. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, muškátový oříšek a škrob a na pracovní ploše posypané škrobem pečlivě prohněťte, až se vytvoří hladké těsto, a uložte na 1 den do chladničky. Druhý den vytvořte knedlíky požadované velikosti a lehce je poprašte bramborovým škrobem, aby se neslepily. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, nechte knedlíky postupně sklouznout do vody a vařit. Nevařte jich příliš mnoho najednou, voda při vaření příliš vychladne. Podávejte s cibulkou osmaženou na slanině.
Zdroje informací:
history com: Delightful, Delicious Dumplings
donaukurier.de: Die Geschichte des Knödels
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro vaření s Kristinou: Upečte si tradiční křupavé postní kváskové preclíky!
Knedlík jedině z ubrousku: Uvařte si slavný Pálffyho knedlík podle receptu od „Sandtnerky“
Historie preclíků: Původně měly připomínat ruce sepjaté k modlitbě. Dnes se podávají k pivu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Bramborové orgie: Už jste ochutnali francouzské tartiflette, indickou bramborovou placku nebo švédský brambor s lososem?
Když knedlíky, tak karlovarské. Zkuste je podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!