Nejlepší velikonoční jidáše: Jak na to, aby byly krásně nadýchané a vydržely dlouho čerstvé
7. 4. 2022 Vaření
V současnosti sice jidáše trochu upadly do zapomnění, v minulosti ale byly stejně tak důležitým velikonočním pečivem jako mazanec či beránek. Bochánky z kynutého těsta specifického tvaru se pekly snad v každé domácnosti. Nejenže byly dobré, lidé jim i přisuzovali zázračné účinky.
Jidáše na Zelený čtvrtek
Jidáše jsou úzce spjaty se Zeleným čtvrtkem, pátým dnem tzv. Svatého postního týdne před Velikonocemi. Zelený čtvrtek má připomínat poslední večeři Ježíše Krista s jeho dvanácti apoštoly. Hlavně tedy jednoho z jeho apoštolů, Jidáše Iškariotského, který Ježíše zradil a právě v tento den vydal vojákům. Když mu pak došlo, co způsobil, oběsil se na provaze. A právě pečivo ve tvaru spleteného provazu má Jidáše připomínat.
Mohlo by vás zajímat
Tvar jidášů má připomínat provaz
Tradice podobného pečiva ale pravděpodobně sahá až do předkřesťanských dob. Již tehdy se připravovalo jako obřadní a mělo být symbolem hojnosti a plodnosti. Jidáše se pečou z klasického kynutého těsta, z kterého děláme vánočku nebo mazanec. Obvykle vypadají jako různě zapletené houstičky. Z těsta se dělají prameny (provazy), z nichž se tvarují různé uzlíky či preclíčky, motají se do tvaru písmene S nebo se jen přehnou a pak stočí. Někdy se ze stejného těsta tvarují i ptáčci, zajíčci nebo jiná zvířátka, které se pečou, aby se přivolalo jaro. Občas se z těsta dělaly jen placky, které se před pečením zdobily nožem nebo vpichy dřevěným hřebenem.
Jidášky zajistí zdraví a chrání před štípanci
Jidáše musela mít hospodyně napečené již na Zelený čtvrtek, a pokud možno hned ráno. Lidé tehdy totiž věřili, že když si dají jidáška pomazaného medem hned ráno po probuzení, zajistí jim to pevné zdraví a navíc je to ochrání před vosím či včelím píchnutím nebo hadím uštknutím. Přestože tento zvyk pochází zřejmě z pohanských dob, souvisí i s Jidášem. Stejně jako ostatní apoštolové totiž uměl uzdravovat nemocné. V kombinaci s medem se jidáše podávaly úplně běžně, občas se ještě na přilepšenou mazaly máslem nebo se med rozpustil s máslem a vzniklou směsí se jidáše potíraly. Často se med přidává i do těsta.
Jak vylepšit těsto na jidáše?
Na jidáše je třeba si připravit kynuté těsto. Nejčastěji se dělá klasicky s droždím, pokud ale máte doma pšeničný kvásek, můžete je připravit z něj. Případne lze na jidáše využít omládek. Pečivo zadělané tímto typem kvásku bude jemnější, nadýchanější, bude mít lepší chuť a vydrží déle čerstvé. Omládek je vhodný i proto, že těsto na jidáše se dělá spíš hutnější než to na mazanec, aby se dobře splétalo.
Těsto na jidáše by nemělo být ani příliš sladké, sladkost se dodá právě pomocí medu, jímž se jidáše po upečení potírají. Těsto můžete vylepšit i rozinkami nebo různými druhy koření. Krásnou vůni a zajímavou chuť dodá jidášům třeba muškátový oříšek, badyán či anýz. Přidat můžete i trochu citronové kůry nebo rum. Z vykynutého těsta se pak tvarují různé tvary, které se pak nechávají ještě trochu kynout na plechu. Upečené jidášky by se měly krásně lesknout. Toho docílíte tak, že je před pečením ještě potřete žloutky rozšlehanými s trochou vody nebo ještě lépe s trochou smetany. Občas se jidáše navíc sypou drobenkou.
Náš tip: Pokud jste se rozhodli jidáše letos upéct, můžete to vyzkoušet podle našeho receptu.
Zdroje informací:
V. Jakouběová: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
V. Frolcová: Velikonoce v české lidové kultuře
Bibletv.cz
Ceskevelikonoce.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
7 tipů na velikonoční jidáše. Jak nejlépe upéct oblíbené pečivo. Vsaďte na tyto recepty
10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou