Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
21. 4. 2022 Vaření
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v případě portugalské francesinhy rozhodně neplatí. Na talíři vypadá jako obří nákyp přelitý spoustou omáčky a díky náplni uvnitř vás po její konzumaci hlad trápit nebude. A kdyby náhodou ano, pro jistotu se podává ještě s hranolkami.
Sendvič francesinha nahradí oběd
I když je francesinha ve skutečnosti opravdu sendvič, na první pohled tak úplně nevypadá. Uvnitř se neukrývá pouhý plátek sýra a šunky, jak je u sendvičů běžné, ale kromě nějakého salámu či šunky je tam ještě klobása nebo párek a navíc ještě kus masa. Receptů na francesinhu existuje celá řada, liší se v různých koutech Portugalska a i v různých rodinách, společná je jim ale vždy omáčka, která má sice také spoustu variant, vždy v ní ale musí být pivo. Díky tomu se tento portugalský sendvič nedá jíst rukou, ale musíte sáhnout po příboru.
Mohlo by vás zajímat
Fracesinha je vylepšený francouzský croque monsieur
Francesinha se sice zrodila v portugalském Portu, kde ji seženete v každém bistru i restauraci, a dokonce i v těch nejluxusnějších, jak ale již její název trochu napovídá, její původ je francouzský. V překladu totiž název znamená „malá Francouzka“. Inspirací pro vznik sendviče je slavný francouzský sendvič croque monsieur, který zaujal Portugalce žijící ve Francii. Spousta Portugalců se totiž do této země odstěhovala v průběhu 50. a 60. let během Salazarovy diktatury v Portugalsku.
Když se pak vrátili do rodné vlasti, přivezli si s sebou i recept na sendvič, na němž si právě pochutnávali ve Francii. A právě jím se inspiroval i jeden z navrátivších se emigrantů Daniel David da Silva, který žil nějakou dobu ve Francii a v Belgii, a po svém návratu se rozhodl francouzský sendvič přiblížit portugalským chutím. A tak vznikla roku 1952 v restauraci A Regaleira v Portu francesinha. Jejím názvem pak vyjádřil obdiv k svobodomyslným a půvabným Francouzkám.
Vydatný sendvič zalitý omáčkou
Součástí francesinhy bývá obvykle nějaká uzenina (šunka), slanina, klobása, plátek vepřového masa, případně i hovězí steak, dále sýr a vejce upravené jako volské oko. To vše se opeče, naskládá na sebe a podává na talíři přelité lehce pikantní omáčkou červené nebo oranžové barvy. Kromě již zmiňovaného piva totiž do omáčky patří i rajčata, různé druhy koření a také chilli papričky. Omáčka se někdy vylepšuje i pomocí brandy.
Mohlo by vás zajímat
Francesinha můžete být se steakem i krevetami
Spousta restaurací v Portu má ale své vlastní varianty. Setkat se tak můžete i s francesinhou s houbami a smetanou, kuřecím masem, tuňákem, treskou, krevetami nebo jen zeleninovou. Existuje i varianta poveira, v níž se místo toastového chleba používá bageta, jde tak o sendvič do ruky. A pokud vám varianta sendviče nevyhovuje, můžete zvolit i rozloženou „Pica Pau“ francesinhu, kdy se všechny ingredience podávají nakrájené na malé kousky. Na talíři se pak přelévají omáčkou a nabodávají se jen párátkem. Zkrátka ideální občerstvení k pivu.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pravou portugalskou francesinhu
Pokud si potrpíte na vydatná jídla, určitě francesinhu zkuste, nejlépe v nějakém bistru v Portu. A pokud se do Portugalska zrovna nechystáte, připravte si ji doma. Její chuť za to rozhodně stojí.
Budete potřebovat: 2 plátky měkkého toastového chleba, 1 natenko naklepaný hovězí steak, 1 vepřovou klobásu, 1 portugalskou klobásku linguiça (můžete i nahradit třeba chorizem nebo jiným salámem), 2 plátky šunky, 5 plátků sýra, 1 vejce. Na omáčku: 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci sádla, 1 cibuli nakrájenou na plátky, 2 stroužky česneku nahrubo nasekané, 1 bobkový list, 1 plechovku nakrájených rajčat, 400 ml hovězího vývaru, ½ šálku portského vína, 500 ml světlého piva, 1 papričku piri-piri bez semínek, 2 lžíce worcesterské omáčky, sůl a černý pepř.
Mohlo by vás zajímat
Postup: Nejprve si připravte omáčku. V hrnci rozehřejte sádlo a olej, přidejte česnek a bobkový list. Pak přidejte cibuli a nechte ji dusit asi 8 minut. Vmíchejte rajčata a hovězí vývar. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut. Přidejte zbývající ingredience na omáčku: portské víno, pivo, piri-piri a worcesterskou omáčku a vařte dalších 10 minut. Pomocí ručního mixéru vše rozmixujte dohladka. Omáčku nechte 30 minut vařit. V případě, že by byla omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit kukuřičným škrobem, který nejprve rozpustíte ve studené vodě. Pak společně povařte a dochuťte solí a černým pepřem.
Klobásu rozkrojte podélně, nedokrojte a rozevřete. Poté klobásy osmahněte na pánvi dozlatova. Na vypečeném tuku osmažte steak a pak osmahněte i plátek šunky. Na stejně pánvi opečte i plátky chleba. Začněte skládat francesinhu. Na talíř položte jeden plátek chleba, pak plátek sýra, šunku, steak, klobásy a poslední plátek chleba. Usmažte vejce, položte je na sendvič a přikryjte plátky sýra. Vše pak zalijte horkou omáčkou, ta zajistí, že se sýr rozteče. Podávejte s hranolky.
Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Wetravelportugal.com
Itinari.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat