Domácí přírodní maggi: Jak je vyrobit z libečku snadno a bez námahy? Zabere to pouhých 5 minut a výsledek je perfektní
12. 5. 2022 Vaření
Vzrostlá rostlina s velkými lístky je ozdobou mnoha zahrádek. Libeček patří k tradičním českým bylinkám, kterou pro její výraznou chuť mnozí zbožňují, jiní ji příliš nemusí. Klasická česká bramboračka se bez libečku ale neobejde a báječně dochutí i další polévky. Ne nadarmo se jí totiž říká přírodní maggi.
Nejlepší maggi koření je libeček
Kdo by neznal maggi? Tato tmavě hnědá až černá omáčka byla a často stále ještě je nezbytným vybavením každé domácnosti a dřív stála mezi dochucovadly na stole ve většině restaurací. Používala se na vylepšení polévek, omáček, rýže, salátů i těstovin. Její výrazná chuť připomínala „sójovku“ i worcester dohromady, nejvíc v ní ale vynikal libeček.
Libečkový extrakt sice dnes ve složení tohoto dochucovadla najdete, v původní receptuře ale zřejmě vůbec nebyl. V každém případě ale chuť libečku maggi koření hodně připomíná, libeček tak můžete s čistým svědomím použít jako ideální zdravou alternativu této tekuté směsi plné soli a glutamátů.
Mohlo by vás zajímat
Libečkem dochucujte obezřetně
Libeček je oblíbenou bylinkou, kterou mnozí pěstují na zahrádkách jako koření. Je totiž nenáročná a rychle se vám rozroste. Může dorůstat výšky až dvou metrů a je opravdu velmi aromatická. Vypadá trochu jako řapíky celeru a celer vám i chutí trochu připomene navíc v kombinaci s petrželí. Chuť a vůně libečku jsou opravdu velmi intenzívní, je proto třeba jej používat s mírou. Většinu ho stačí přidat do jídla jen pár lístků. Nejlepší je používat ty mladé, ty větší a starší mohou být nahořklé.
Mohlo by vás zajímat
Libeček - tradiční bylinka našich babiček
Kromě své výrazné chuti se může libeček pochlubit i svými léčivými schopnostmi. Jako léčivka se používal již ve starověku při problémech s trávením a nadýmáním. Ve středověku byl oblíbenou bylinkou v klášterních zahradách. Věřilo se také, že má afrodiziakální účinky. Navíc působí močopudně, doporučuje se proto při zánětech močových cest. Uleví i při pálení žáhy. Libeček s oblibou používaly naše babičky, najdete jej v mnoha receptech staročeské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Kam použít libeček?
Bez libečku se neobejde hlavně poctivá česká bramboračka, lepší chuť dodá i zeleninovým či masovým vývarům. Pár lístků můžete také přihodit do hrnce, když budete vařit brambory, budou díky němu mnohem lepší a chutnější. Libeček můžete použít rovněž do marinád na maso, výborně se hodí také do bylinkového másla a jako netradiční ozdoba poslouží i u mnoha salátů.
Pokud máte na zahradě libečku dostatek a chcete si ho uchovat i na později, můžete ho usušit, zamrazit, případně jej přidat do octa či oleje a vytvořit si tak vlastní bylinkové dochucovadlo. Nejlepší je ale využít jeho specifickou chuť a připravit z něj zdravé domácí maggi koření, které pak využijete nejen do polévek, ale třeba i do různých omáček nebo k dochucení masa či třeba bramboráků.
Mohlo by vás zajímat
Recept na libečkové maggi koření
Pokud jsme vás nalákali na přípravu domácího libečkového maggi, stačí vám jen připravit si svazek libečku (stonky i listy), sůl a extra virgin olivový olej. Libeček nakrájejte na malé kousky. Ty pak dejte do větší mísy, důkladně je prosolte a zalijte olivovým olejem a dobře promíchejte. Pak vše přendejte do sklenice a důkladně promačkejte, aby se z libečku uvolnila šťáva a aroma. Čím víc budete mačkat, tím intenzívnější chuť maggi získáte. Nakonec ještě sklenici dolijte olejem, aby byly lístky zcela ponořené. Hotovou směs uchovávejte v lednici a šťávu pak používejte na dochucení pokrmů. Případně můžete vyzkoušet další maggi směs podle našeho receptu.
Zdroje informací:
Rxlist.com
Verywellhealth.com
Vitalia.cz
1md.org
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více