Recenze pražských minipivovarů: Na Balthasara z Osseggu by se měla stát fronta
3. 6. 2022 Historie a zajímavosti
Vinohradský minipivovar Ossegg navazuje na třísetletou tradici cisterciáckého klášterního pivovarnictví. Pokud jste milovníky klasických českých ležáků, je to pro vás to pravé místo. Ceny tu jsou příznivé, třináctka Balthasar stojí vážně za ochutnání a také jídlo je tu výborné.
Vinohradská zastávka
Naše tour po vybraných pražských minipivovarech pokračuje. Tentokráte jsme se v čele s naší recenzentkou Eliškou vydali do pivovaru Ossegg na pražských Vinohradech.
Ossegg: Jak to vypadá uvnitř
Do pivovaru Ossegg se nejlépe dostanete z náměstí Míru okolo kostela svaté Ludmily, který je dominantou tohoto prostoru. Pozor jen, ať se neztratíte v nějaké uličce. Pivovar není příliš dobře označen, tak ať ho neminete, byla by to škoda. Raději použijte mapu či navigaci.
Dvoupatrový moderní pivovar je samostatnou odnoží pivovaru Cisterciáckého opatství v Oseku, proto také zvláštní názvy piv, která nesou jména opatů (mimo jiné Ruthard, Laurentius, Philipp). Za pozornost určitě stojí spodní patro, kde se nachází vlastně celý pivovar s varnami a vším, co k tomu patří. Vše tu mají udržované a čisté opravdu jako v klášteře.
A jedna zajímavost: Kdo neumí latinsky, což je nás asi většina, může mít trochu problém, aby nezabloudil na jiné WC, než chce – nápisy jsou totiž v latinském jazyce (Feminae, Masculi, Immobiles).
Pivní nabídka minipivovaru
Jako jeden z mála pivovarů se Ossegg specializuje na spodně kvašená piva (ležáky), což je v době plně svrchně kvašených speciálů vcelku zajímavé. A ležáky tu vaří opravdu úžasné. Na čepu mají tři piva spodně kvašená a jen dvě piva kvašená svrchně.
Pivo podávají do třetinek a půllitrů, ležáky a speciály do 0,4 l. Ceny se pohybují od 35 Kč do 60 Kč, což je dobrá cena za dobré pivo.
Mohlo by vás zajímat
V Osseggu jsme ochutnali
Využili jsme nabídku degustačního setu se čtyřmi druhy piva, kdy zákazník může ochutnat po 0,15 l každé pivo. Co vážně stojí za zmínku?
Athanasius 10 a Philipp 12
Piva spodně kvašená čili výčepní desítka a ležák dvanáctka. Obě mají správnou hořkost, která je pro mě u spodně kvašených piv velmi důležitá. Desítka je na žízeň a s plnou chutí. Dvanáctka už tak lehká není, ale je dosti pitelná.
Balthasar 13
Nejlepší pivo, které jsem v Osseggu ochutnala. Je to spodně kvašený speciál s lehce kávovou vůní a chutí. Díky kombinaci pěti sladů v popředí s praženým je pivo lahodné a trochu sušší s příjemným hořkým dozníváním.
Nabídka předkrmů a jídel
V nabídce jídel si vybere každý, ceny předkrmů začínají na 125 Kč, hlavních chodů a českých specialit od 195 Kč. Vyzkoušeli jsme Burger Ossegg (295 Kč) podávaný s cibulovými kroužky. A zřejmě i proto, že si tu křupavé bulky se sezamem dělají sami, jsme si velice pochutnali. K zakousnutí k pivu jsem jsme si ještě objednali prkénko s pivní slaninou, uzrálým špekem a klobásou (135 Kč), což skvěle doplnilo chuť piv.
Celkové hodnocení
Do pivovaru Ossegg se určitě moc ráda vrátím. Nejen kvůli spodně kvašeným pivům či výborným jídlům, ale také proto, že obsluha je velice milá a ochotná splnit každé vaše přání.
A přidám jeden tip: Zdejší řezané je kombinací piv Philipp a Balthasar a díky tomu, že každé pivo má jinou hustotu, krásně od sebe krásně světlou a tmavou barvu.
Recenzentka Eliška!
Pro Elišku Lenkovou je pivo nejen příjemným zpestřením života, ale občas i prací. Vypomáhá za pípou na pivních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a restauracích, hodnocení piv se navíc věnuje i na svém Instagramu. Dále miluje knihy, metalovou muziku, chilli a pálivá jídla. Žije s přítelem, kocourem a fenkou, takže se nikdy nenudí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Recenze pražských minipivovarů: Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 receptů na jídla s mascarpone: Připravte si z něj lahodné dezerty i krémové omáčky
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit