Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí smetanová zmrzlina
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Výroba domácí smetanové zmrzliny není žádná velká věda. Bez zmrzlinovače sice musíte přípravě věnovat více času, ale výsledek opravdu stojí za to. Naučte se základní zmrzlinu podle našeho postupu a nebojte se dále experimentovat s příchutěmi.

​Základní smetanová zmrzlina krok za krokem

Na přibližně 1 litr zmrzliny budete potřebovat 500 ml smetany ke šlehání (min. 33 %), 250 ml plnotučného mléka, 6 žloutků, 100 – 150 g cukru dle chuti a 1 vanilkový lusk. Jak na to?

  1. Vanilkový lusk podélně rozpulte a špičkou nože oddělte semínka.
  2. Smetanu a mléko nalijte do hrnce, přidejte semínka z vanilky i celý lusk, pozvolna za stálého míchání přiveďte k varu, nechte asi 1 minutu vařit a odstavte. Nechte 15 minut chladnout a až poté vanilkový lusk odstraňte.
  3. Mezitím ve větší nádobě vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
  4. Ještě teplou (nikoli horkou) smetanovou směs postupně a tenkým pramínkem vlijte ke žloutkům a pořád míchejte, aby se žloutky nesrazily.
  5. Opět směs pozvolna zahřejte, ale nikoli až do bodu varu, a za stálého míchání nechte zhoustnout.
  6. Zmrzlinovou směs nechte vychladnout, přelijte do nádoby na mrazení a dejte do mrazáku.
  7. Po 1 hodině směs promíchejte a dále opakujte každých 30 minut až do doby, než úplně zmrzne. Zamezíte tak tvorbě krystalků a zmrzlina bude krásně krémová.
  8. Před podáváním nechte zmrzlinu 10 minut povolit v pokojové teplotě.

​Zmrzlina s příchutí

Máte rádi jahodovou, čokoládovou, nebo oříškovou zmrzlinu? Do základní smetanové zmrzliny můžete přidat jakoukoli oblíbenou příchuť, a to ve chvíli, kdy směs zahřátím zhoustne. Vyzkoušíte některý z našich tipů?

  • rozmixované lesní ovoce (jahody, borůvky, maliny)
  • rozmačkané banány a nastrouhaná čokoláda
  • rozehřátá čokoláda (hořká i mléčná podle chuti)
  • rozdrcené oreo sušenky
  • mleté ořechy (pistácie, mandle, vlašské či lískové ořechy)
  • mletý mák a vypeckované, nadrobno nakrájené višně
  • karamel a rozdrcené oříšky
  • rozmixované mango a strouhaný kokos
  • podušená jablka se skořicí
  • rozdrobené brownies s kousky čokolády

​Domácí zmrzlina bez vajec jen ze 3 ingrediencí

Na zmrzlinu bez použití vajec budete potřebovat 500 ml smetany ke šlehání (min. 33 %), 400 ml slazeného kondenzovaného mléka a příchuť, kterou si sami zvolíte. Použít můžete vanilkový extrakt, rozmixované měkké ovoce, rozehřátou čokoládu, karamel, rozdrcené sušenky, zkrátka cokoli, co máte ve zmrzlině rádi. Jak na to?

  1. Smetanu i kondenzované mléko vychlaďte v lednici. Oboje by mělo mít stejnou teplotu.
  2. Smetanu vyšlehejte dotuha.
  3. Přidejte kondenzované mléko a zašlehejte ho do smetany, až se obě ingredience spojí.
  4. Vmíchejte libovolnou příchuť.
  5. Směs přemístěte do nádoby na mrazení a dejte do mrazáku.
  6. Asi za 1 hodinu směs promíchejte a dále opakujte každých 30 minut, až zmrzlina ztuhne.

​Čím obarvit zmrzlinu?

Chcete mít krásně barevnou zmrzlinu jako z cukrárny, ale bez použití chemických pomocníků? Poradíme vám, jaké přírodní barvivo použít pro dosažení krásné, přirozené barvy. To přimíchejte do směsi těsně před vložením do mrazáku.

  • žlutá – kurkuma
  • oranžová – mrkvová šťáva, šafrán
  • červená/růžová – šťáva z červené řepy
  • fialová – šťáva z borůvek či aronie
  • zelená – řasa spirulina v prášku, prášek matcha, zelený ječmen
  • modrá – modrá spirulina v prášku
  • černá – nadrcené živočišné uhlí

Zdroje informací:

afoodloverskitchen.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku