Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Tento postup krok za krokem zaručí dokonalý výsledek!
14. 6. 2022 Tipy a triky
Výroba domácí smetanové zmrzliny není žádná velká věda. Bez zmrzlinovače sice musíte přípravě věnovat více času, ale výsledek opravdu stojí za to. Naučte se základní zmrzlinu podle našeho postupu a nebojte se dále experimentovat s příchutěmi.
Základní smetanová zmrzlina krok za krokem
Na přibližně 1 litr zmrzliny budete potřebovat 500 ml smetany ke šlehání (min. 33 %), 250 ml plnotučného mléka, 6 žloutků, 100 – 150 g cukru dle chuti a 1 vanilkový lusk. Jak na to?
- Vanilkový lusk podélně rozpulte a špičkou nože oddělte semínka.
- Smetanu a mléko nalijte do hrnce, přidejte semínka z vanilky i celý lusk, pozvolna za stálého míchání přiveďte k varu, nechte asi 1 minutu vařit a odstavte. Nechte 15 minut chladnout a až poté vanilkový lusk odstraňte.
- Mezitím ve větší nádobě vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
- Ještě teplou (nikoli horkou) smetanovou směs postupně a tenkým pramínkem vlijte ke žloutkům a pořád míchejte, aby se žloutky nesrazily.
- Opět směs pozvolna zahřejte, ale nikoli až do bodu varu, a za stálého míchání nechte zhoustnout.
- Zmrzlinovou směs nechte vychladnout, přelijte do nádoby na mrazení a dejte do mrazáku.
- Po 1 hodině směs promíchejte a dále opakujte každých 30 minut až do doby, než úplně zmrzne. Zamezíte tak tvorbě krystalků a zmrzlina bude krásně krémová.
- Před podáváním nechte zmrzlinu 10 minut povolit v pokojové teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Zmrzlina s příchutí
Máte rádi jahodovou, čokoládovou, nebo oříškovou zmrzlinu? Do základní smetanové zmrzliny můžete přidat jakoukoli oblíbenou příchuť, a to ve chvíli, kdy směs zahřátím zhoustne. Vyzkoušíte některý z našich tipů?
- rozmixované lesní ovoce (jahody, borůvky, maliny)
- rozmačkané banány a nastrouhaná čokoláda
- rozehřátá čokoláda (hořká i mléčná podle chuti)
- rozdrcené oreo sušenky
- mleté ořechy (pistácie, mandle, vlašské či lískové ořechy)
- mletý mák a vypeckované, nadrobno nakrájené višně
- karamel a rozdrcené oříšky
- rozmixované mango a strouhaný kokos
- podušená jablka se skořicí
- rozdrobené brownies s kousky čokolády
Mohlo by vás zajímat
Domácí zmrzlina bez vajec jen ze 3 ingrediencí
Na zmrzlinu bez použití vajec budete potřebovat 500 ml smetany ke šlehání (min. 33 %), 400 ml slazeného kondenzovaného mléka a příchuť, kterou si sami zvolíte. Použít můžete vanilkový extrakt, rozmixované měkké ovoce, rozehřátou čokoládu, karamel, rozdrcené sušenky, zkrátka cokoli, co máte ve zmrzlině rádi. Jak na to?
- Smetanu i kondenzované mléko vychlaďte v lednici. Oboje by mělo mít stejnou teplotu.
- Smetanu vyšlehejte dotuha.
- Přidejte kondenzované mléko a zašlehejte ho do smetany, až se obě ingredience spojí.
- Vmíchejte libovolnou příchuť.
- Směs přemístěte do nádoby na mrazení a dejte do mrazáku.
- Asi za 1 hodinu směs promíchejte a dále opakujte každých 30 minut, až zmrzlina ztuhne.
Mohlo by vás zajímat
Čím obarvit zmrzlinu?
Chcete mít krásně barevnou zmrzlinu jako z cukrárny, ale bez použití chemických pomocníků? Poradíme vám, jaké přírodní barvivo použít pro dosažení krásné, přirozené barvy. To přimíchejte do směsi těsně před vložením do mrazáku.
- žlutá – kurkuma
- oranžová – mrkvová šťáva, šafrán
- červená/růžová – šťáva z červené řepy
- fialová – šťáva z borůvek či aronie
- zelená – řasa spirulina v prášku, prášek matcha, zelený ječmen
- modrá – modrá spirulina v prášku
- černá – nadrcené živočišné uhlí
Mohlo by vás zajímat
Zdroje informací:
afoodloverskitchen.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat