Holka u plotny radí: Jak na šlehačkovou bublaninu s třešněmi? Takhle se dělá podle cukrářky Katky
4. 7. 2022 Vaření
Taky máte rádi bublaninu, ale je na vás někdy moc suchá? Zkuste tenhle recept od profesionální cukrářky Katky. Bublanina bude vláčná a přesto krásně nadýchaná. Nám doma chutná moc.
Moučník plný léta
Jen máloco je tak hodně spojeno s létem jako právě bublanina. Ale pozor, možná jen u nás. Bublanina je totiž český unikát. Není divu, že se v tom, jak ji upéct nejlépe, slavné cukrářské osobnosti doslova předhánějí. Prvorepublikový hoteliér Karel Šroubek například doporučoval odvážit všech surovin stejné množství – kolik váží čtyři vejce, tj. 230 g, tolik mouky, cukru a másla. Cukář Josef Maršálek v našem speciálu zase říká, že dobrou bublaninu dělá hlavně nadýchané a vzdušné těsto a dostatek ovoce, které ovšem nesmí propadnout dolů. Z tohoto důvodu Maršálek doporučuje obalit ovoce v mouce a pokud použijeme těžší druhy ovoce, je lepší udělat bulaninu z hutnějšího těsta. A právě takové vám dnes nabízím.
Recept jsem kdysi získala od cukrářky, jejíž jméno dnes už možná trochu upadlo v zapomnění, ale svého času byla Kateřina Fornůsková podobně slavná jako je dnes třeba Mirka van Gils Slavíková. Kateřina se kdysi docela vymykala tím, že měla jako cukrářka alergii na čokoládu. Asi i proto jsem si její jméno dobře zapamatovala. Dnes se ovšem jmenuje už Kateřina Fornůsková Neterdová a ve Zvoli u Prahy vyrábí krásné dorty. Láska k cukrařině tedy zůstala a to je dobře. Mně zase zůstal Katčin recept na parádně vláčnou a jemnou šlehačkovou bublaninu, kterou můžete dle Katčina tipu vylepšit drobenkou, do níž místo mouky použijete bebe sušenky!
Mohlo by vás zajímat
Bublanina podle Katky
Jak tedy na parádní bublaninu? Potřebujete: 500 g třešní, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g tvarohu ve vaničce, 280 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 500 g polohrubé mouky + na obalení třešní, 3 vejce, 2 kypřicí prášky do pečiva a citronovou kůru. Na drobenku potom 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky (nebo rozmixovaných bebe sušenek) a trochu skořice.
Postup krok za krokem:
- Všechny suroviny na těsto, kromě třešní, smíchejte a společně vyšlehejte. Třešně zlehka obalte v mouce.
- Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a posypte třešněmi, obalenými v mouce. Ty by pak neměly tolik propadávat dolů. Na třešně nasypte drobenku, kterou připravíte smícháním všech uvedených surovin. Moučník pak pečte v předem vyhřáté troubě při 180 C asi 30 minut.
- Bublaninu nechte vychladnout, nakrájejte a pocukrujte moučkovým cukrem.
Moje tipy:
- Bublaninu lze péct i bez drobenky. Je to jen dobrovolné přilepšení. Bez drobenky zůstanou třešně pěkně na povrchu moučníku, pod tíhou drobenky trochu zapadnou.
- Do drobenky jsem už vyzkoušela i lotusky nebo místo skořice trochu perníkového koření. Je to taky moc dobré.
- Kypřicí prášky používám bez fosfátu a to opravdu dva, nejméně 1,5. Když jsem zkusila dát jednou pouze jeden, bublanina dost nevyběhla, těsto je totiž díky smetaně a tvarohu docela těžké.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Slavný cukrář radí, jak na tu nejlepší bublaninu. Takhle bude krásně nadýchaná!
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete