Rady pro kuchařky 2
5. 2. 2009 Tipy a triky
Šupiny z kapra vám půjdou prý lépe odstranit ve směru po šupinách a ne proti, jak se všude doporučuje.
Rybu před přípravou vždy pokapejte citrónovou šťávou a nechce asi 15 minut ležet. Maso bude pevnější a bude lískovat.
Pokud si koupíte mořskou rybu již vykuchanou, nezapomeňte z ní ještě odstranit zbytky šupin, blan a dobře oprat v tekoucí vodě a před vařením ji ještě opláchnout ve vodě s octem.
Při používání vajec, nezapomeňte vždy vajíčko omýt a osušit, abyste se zbavili nečistot na něm nalepených a choroboplodných zárodků.
Aby vám nepraskla vajíčka při vaření, přidejte do vody trochu octa a soli. Pokud má vejce již naprasklou nebo slabou skořápku, zabalte jej do kousku plátýnka a svažte nití. Nevyteče vám tak do vody.
Lépe se vám ušlehají bílky, které jsou 1 nebo 2 dny odleželé v lednici.
Bílky před šleháním nechladíme, šleháme je při pokojové teplotě.
Bílky z čerstvých vajec se lépe ušlehají, protože jsou pružnější než bílky starších nebo konzervovaných vajec.
Zbyl vám žloutek ? Dejte ho do skleničky, zalijte olejem, skleničku zakryjte plátýnkem a dejte do lednice. Žloutek nevyschne a bude jako čerstvý. Při nejbližší příležitosti použijte.
Oloupali jste si víc vajec vařených natvrdo ? Vložte je do sklenice s osolenou vodou. Neoschnou a neztratí lesk. Do 2 dnů spotřebujte.
Při přípravě domácí majonézy dbejte na to, aby suroviny (žloutek, olej, hořčice) měly stejnou teplotu. Pokud ne, mohla by majonéza srazit.
Pokud chcete uskladnit majonézu v lednici, přidejte k ní trošku horké vody a zamíchejte. Mělo by se tak zabránit oddělení oleje od žloutků.
Srazila se vám majonéza ? Vyklepněte si do čisté misky žloutek a sůl a postupně k němu po kapkách zašlehávejte tu sraženou majonézu.
Na rostlinných olejích se doporučuje smažit jen krátce, protože delší zahřívání ničí cenné látky.
Husí a kachní sádlo je biologicky hodnotnější než sádlo vepřové.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pět nejoblíbenějších pomazánek na každý den: Připravte si k rychlé svačině či večeři tuňákovou, avokádovou nebo česnekovou