Rady pro kuchařky 2
5. 2. 2009 Tipy a triky
Šupiny z kapra vám půjdou prý lépe odstranit ve směru po šupinách a ne proti, jak se všude doporučuje.
Rybu před přípravou vždy pokapejte citrónovou šťávou a nechce asi 15 minut ležet. Maso bude pevnější a bude lískovat.
Pokud si koupíte mořskou rybu již vykuchanou, nezapomeňte z ní ještě odstranit zbytky šupin, blan a dobře oprat v tekoucí vodě a před vařením ji ještě opláchnout ve vodě s octem.
Při používání vajec, nezapomeňte vždy vajíčko omýt a osušit, abyste se zbavili nečistot na něm nalepených a choroboplodných zárodků.
Aby vám nepraskla vajíčka při vaření, přidejte do vody trochu octa a soli. Pokud má vejce již naprasklou nebo slabou skořápku, zabalte jej do kousku plátýnka a svažte nití. Nevyteče vám tak do vody.
Lépe se vám ušlehají bílky, které jsou 1 nebo 2 dny odleželé v lednici.
Bílky před šleháním nechladíme, šleháme je při pokojové teplotě.
Bílky z čerstvých vajec se lépe ušlehají, protože jsou pružnější než bílky starších nebo konzervovaných vajec.
Zbyl vám žloutek ? Dejte ho do skleničky, zalijte olejem, skleničku zakryjte plátýnkem a dejte do lednice. Žloutek nevyschne a bude jako čerstvý. Při nejbližší příležitosti použijte.
Oloupali jste si víc vajec vařených natvrdo ? Vložte je do sklenice s osolenou vodou. Neoschnou a neztratí lesk. Do 2 dnů spotřebujte.
Při přípravě domácí majonézy dbejte na to, aby suroviny (žloutek, olej, hořčice) měly stejnou teplotu. Pokud ne, mohla by majonéza srazit.
Pokud chcete uskladnit majonézu v lednici, přidejte k ní trošku horké vody a zamíchejte. Mělo by se tak zabránit oddělení oleje od žloutků.
Srazila se vám majonéza ? Vyklepněte si do čisté misky žloutek a sůl a postupně k němu po kapkách zašlehávejte tu sraženou majonézu.
Na rostlinných olejích se doporučuje smažit jen krátce, protože delší zahřívání ničí cenné látky.
Husí a kachní sádlo je biologicky hodnotnější než sádlo vepřové.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více