Jak udělat koleno na pivě: Marinujte alespoň 12 hodin a zvolte vhodné pivo
29. 7. 2022 Vaření
Koleno na pivu není jen zimní záležitostí skvěle chutná i v létě. Jak si ho správně připravit, na co si dát pozor, aby si jídlo užil i člověk, který nemá rád chuť alkoholu.
Jak na vepřové koleno
Na vepřovém kolenu s křenem si pochutnávají spíše muži. Pokud chcete, aby si užili jídlo všichni doma, zkuste udělat koleno na pivě. Může se stát nečekaně oblíbeným i pro ostatní strávníky. Naše varianta je marinovaná a na výsledek se vyplatí počkat.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat na koleno na pivě
Tento recept má několik variant, ta naše je plná koření a chutí dijonské hořčice, sójové omáčky a kečupu. Co budete potřebovat? Vepřové koleno, 1 pivo, 2 cibule, 4 stroužky rozdrceného česneku, 3 lžíce kečupu (může být i ostrý), 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci třtinového cukru, 1 bobkový list, 4 ks nového koření, 1 lžičku zázvoru a sůl.
Na koleno na pivě se obvykle doporučuje černé pivo, které je v pokrmu skvělé. Koleno je ale alkoholem cítit, i když ho nedáte celé. Když jsme ale zvolili světlou 10 (200 ml), tak jídlo chutnalo i člověku, který nesnáší aroma alkoholu. Cibule by měly být dvě, ale opečená cibule ve výpeku a marinádě… To je dobrota, které chcete dostatek. Vyberte alespoň dvě velké cibule.
Jak marinovat koleno na pivě
Než se pustíte do marinování, svařte pivo, bobkový list a nové koření asi 5 minut, dejte pryč z plotny, přidejte kečup, cukr, sójovou omáčku, dijonskou hořčici, zázvor a česnek. Počkejte, až vše vychladne. Přestože v řadě receptů najdete, že se koleno má vykostit, my ho pečeme s kostí a vykosťujeme chvíli před doděláním. Kůži na kolenu nařežte tak, abyste vytvořili mřížku. Dejte ho do uzavíratelné mísy nebo hrnce a zalijte marinovací směsí tak, aby ulpěla na každé části masa. Zakryjte a dejte do chladu odležet alespoň na 12 hodin. Ideálně zhruba jednou až dvakrát maso obraťte.
Jak péct koleno na pivě
Troubu předehřejte na 180 °C. Uleželé maso nechte odkapat, a dejte ho do hrnce, který může do trouby. Nasypte do hrnce pokrájenou cibuli, maso osolte a přelijte trochou marinády. Hrnec zakryjte pokličkou a dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba třičtvrtě hodiny až hodinu, během pečení maso podlévejte, a pak zkontrolujte zapíchnutím nože, jestli je maso měkké. Pokud ano, odstraňte kost, polijte marinádou dopékejte bez pokličky do vzniku kůrčičky. Jinak pečte pod pokličkou, dokud nebude maso propečené.
Podávat můžete koleno na pivě jen tak s dobrým chlebem, hodí se i brambory.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Houbová hitparáda: Dáte si vepřové na houbách, babiččinu bramboračku nebo houbový guláš ?
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit koprovou omáčku? Podle tohoto postupu ji zvládne každý začátečník
Jak dlouho se vaří vepřové maso? Ať už kýta, panenka, nebo krkovice, každá část potřebuje jinou tepelnou úpravu
Meruňky se nehodí jen do dezertů. Skvěle chutnají i v kombinaci s vepřovým masem nebo v marockém tajine