Grilování levou zadní: Jak poznat zralý meloun a jak z něj připravit skvělou grilovací omáčku
2. 8. 2022 Vaření
Meloun nejspíš obvykle jíte jen tak rozříznutý. Dá se s ním ale mnohem více kouzlit. Šťavnatý plod se dá využít i na grilování a lze z něj připravit i výborná grilovací omáčka.
Jak využít meloun při grilování
Zakousnout se do šťavnatého plátku melounu je požitek. Toto ovoce ale můžete využít i při grilování. Ať už při grilování samotného melounu, nebo si z něj můžete připravit grilovací omáčku. Máme pro vás recept na sladkou pikantní omáčku, která vzbouří vaše smysly. Melounovou grilovací omáčku můžete využít jako marinádu, glazuru i na namáčení. A k jakému pokrmu se hodí? Báječnou kombinaci vytvoří spolu s pečenou zeleninou, ale i s grilovaným kuřetem, vepřovým masem a dokonce i s rybami.
Mohlo by vás zajímat
Jak zjistit, že je meloun zralý
Zralost melounu se pozná nejen podle poklepání. Při vybírání v obchodě zvolte meloun s velkou žlutou skvrnou, což napovídá, že měl čas dozrávat na slunci. Zbývající barva by měla být sytá, tmavě zelená, případně s pruhy. To, že je meloun lesklý, může naznačovat jeho nedozrálost, měl by mít matnou slupku.
Jak vyrobit melounovou šťávu
Nejprve odstraňte slupku. Rozkrojte meloun napůl a vydlabejte dužinu. Poté ji dejte do mixéru, pokud možno bez černých semínek. Máte-li meloun bezpeckový (obvykle se podává pod značkou Bouquet), máte o starost méně. Mixujte pár sekund a získáte šťávu z čerstvého melounu. Můžete ji přecedit, ale takhle je hezky hustá.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit melounovou grilovacví omáčku
Melounová šťáva se kombinuje s třtinovým cukrem. Pokud ho nemáte, můžete tento cukr nahradit 3 lžícemi medu. Když směs přidáte ke sójové omáčce, dijonské hořčici a balzamikovému octu, získáte velmi zajímavou omáčku. Mezi suroviny můžete přidat i červenou papriku, pokud máte rádi pikantnější pokrmy, zvolte pálivou. Dávkujte podle toho, jak pálivá chuť vám vyhovuje.
Na melounovou grilovací omáčku budete potřebovat 1/2 hrnku melounové sťávy, 1/2 hrnku balzamikového octa, 1/4 hrnku třtinového cukru, 1/4 hrnku sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 prolisované stroužky česneku a 2 lžičky červené papriky. Vše dobře promíchejte. Dejte suroviny na vyšší pánvičku a za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezredukuje se. Nechte vystydnout.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…
Jak použít melounovou grilovací omáčku
Připravte si i jednotlivé kousky masa, případně zeleniny a vložte je do misky. Maso zvlášť, zeleninu zvlášť. Podle potřeby zalijte potraviny na grilování omáčkou. Misku přikryjte a dejte ji do chladu na pár hodin. Skvělé je nechat potraviny marinovat přes noc. Když vám část omáčky zbude, budete ji moci využít na pozdější namáčení nebo podlévání.
Zdroje informací:
https://www.thespruceeats.com
https://manmeetsoven.com
https://homemadehooplah.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Slupky od melounu nevyhazujte. Dá se z nich takhle snadno připravit lahodný džem
Melounové pecičky nepatří do koše: Hodí se na přípravu čaje i koření a pražená se dají chroupat místo oříšků