Piškotové řezy s meruňkovo-pudinkovým krémem podle Martiny: Nedělní zákusek od vítězky Peče celá země
11. 8. 2022 Vaření
Vzpomínáte na pořad Peče celá země? Jeho letošní vítězka, Martina Kynstlerová, nezahálí. Nedávno vydala svoji první kuchařku, od srpna vede v pražském kulinárním studiu kurzy pečení a pilná je i doma u plotny. Tentokrát upekla jemný piškot, který fantasticky doplňuje krém s pudingem a meruňkami.
Když Martina peče
Pokud byste vzali do ruky Martininu kuchařku, věděli byste, že vítezka Peče celá země se má čím chlubit. V kuchyni se umí otáčet a slané i sladké dobroty už jen z její knížky lákají k nakousnutí. Jak už jsme psali dříve, měli jsme možnost některé lahůdky i ochutnat, a to při příležitosti křtu kuchařky Sladce, slaně, boubelatě. Na křest totiž Martina sama, jakožto autorka knihy, napekla a dovezla dobroty vlakem z Moravy do Prahy!
A pokud tuhle naději české cukrařiny sledujete třeba na Instagramu, tak víte, že peče dál. Naposledy třeba nadýchané piškotové řezy meruňkovým krémem s pudinkem. Je zrovna obodbí meruněk, tak neváhejte a upečte si tenhle snadný moučník podle Martiny! Ta nám poskytla nejen recept a fotku, ale přidala pro čtenáře Topreceptů i tajné triky na přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Rychlý meruňkový dezert
Na pekáček o rozměrech 20x30 cm budete na piškotové těsto potřebovat 4 vejce, 110 g cukru krystalu, 140 g hladké mouky, 4 lžíce řepkového oleje, semínka z vanilkového lusku a špetku soli. Vejce s cukrem, špetkou soli a semínky z vanilkového lusku vyšlehejte v míse do pěny, přidejte olej, prosejte do mísy mouku a stěrkou vše promíchejte. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů (horkovzduch) asi 20 minut, respektive dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá.
"Hlavně se korpus nesmí přepéct, " radí pro čtenáře webu Toprecepty.cz Martina.
Mezitím, co se peče piškot, připravte si meruňkovou vrstvu. Na ni budete potřebovat 900 ml meruňkového pyré a 2 vanilkového pudinky. Pyré dejte do hrnce, nasypte pudinky a přiveďte k varu. Vařte dokud nezmizí chuť škrobu.
"Využila jsem meruňky, které už byly měkké a popadané. Jen jsem je rozdělila, zmáčkla a zůstala mi v ruce pouze slupka," říká Martina, která na tento dezert doporučuje využít meruňky, které už jsou moc měkké na to, abyste je jedli syrové, klidně takové, co na zahradě sesbíráte ze země. Pochopitelně nesmí být plesnivé nebo nahnilé.
Ještě teplý meruňkový pudink nalijte na upečený piškot a nechte vychladit. Na závěr vyšlehejte smetanu ke šlehání. Budete potřebovat asi 400 ml (33% smetany). Šlehačkou dozdobte dezert dle své fantazie.
Výhodou tohoto dezertu je, že není moc sladký. Cukr je pouze v těstě a pak už nikde. Takže si tentokrát mohou zahřešit i ti, kteří chtějí dbát na štíhlou linii.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Velikonoce hýří jasnými barvami nastávajícího jara a proto musí být obložené chlebíčky barevné, veselé, bohaté a chutné. Právě o velikonočních… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
Jak udělat domácí chlebíčky pro rodinu i pro návštěvu? Poradíme, jakou zvolit pomazánku a čím chlebíčky ozdobit
Domácí chlebíčky lahodí oku, skvěle chutnají, a díky tomu představují velmi oblíbené rychlé pohoštění. Základem je veka, nebo bageta, potřená… Číst více
Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Snad žádný jiný český kulinární vynález se u nás… Číst více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou… Číst více
Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k… Číst více
Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
Roman Vaněk patří v naší zemi mezi nejvýraznější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 6 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Řezy s čerstvým ovocem nemusí být složité na přípravu, ale musí dobře chutnat a krásně vypadat
Jak ozdobit ovocný dort želatinou. Ovoce bude vypadat jako zalité do skla